Gdy tylko ostygnie, zacznie się magia… Sernik z rosą „Łzy Anioła” – Rewelacyjny smak.

Każda gospodyni domowa zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest baza prostych i szybkich w wykonaniu przepisów. Przydaje się ona zwłaszcza w okresie świątecznym, gdy kobieta pragnie pokazać się w kuchni od jak najlepszej strony.

Nie można jednak ciągle serwować tych samych ciast, ponieważ znudzą się one gościom. Nawet uwielbiany przez większość sernik wymaga urozmaicenia. Dlatego prezentujemy specjalnie dla Ciebie przepis na sernik z rosą.

Składniki potrzebne do wykonania ciasta:

  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 80 g masła

Składniki potrzebne do wykonania nadzienia:

  • 0,5 kg twarogu
  • 3 żółtka jaja
  • 100 g cukru
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • łyżka kaszy manny
  • szczypta cukru wanilinowego

Składniki opcjonalne, przydatne do dekoracji:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 białka jaja kurzego

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania bazy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i masłem wyjętym prosto z lodówki. Masło możesz zetrzeć na tarce, aby było ci wygodniej. Możesz również rozdrobnić je przy pomocy noża kuchennego.

Ubij jajko z cukrem i wymieszaj z wcześniej przygotowaną mieszanką. Z całości zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i umieść w lodówce na około pół godziny.

Nadzienie zrób mieszając twaróg z cukrem, kaszą manną, żółtkami oraz śmietaną. Najlepiej zrobić to przy użyciu blendera. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.

Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem.  Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj tak, aby miało grubość około jednego centymetra. Włóż je do formy do pieczenia. Wymiar blachy to 28 cm. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz przez dwadzieścia minut. Później wyjmij ciasto i wyłóż na nie nadzienie.

Najpierw twaróg a pianę z białek na samej górze.  Piecz kolejny kwadrans. Koniec pieczenia nastąpi, kiedy ujrzysz skórkę w złotym kolorze. Wtedy uchyl drzwiczki piekarnika, ale nie wyciągaj jeszcze ciasta. Niech zostanie tam pół godziny.

Nie martw się, gdy białka opadną, to zupełnie naturalne. Ciasto po wyjęciu z piekarnika ostudź. Rosa powstanie dopiero po upływie półtorej godziny.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!