Przygotuj te pyszne domowe lody. Smakują jak te z lat 80’tych. Bez chemii i konserwantów.

Lody śmietankowe to dla wielu z nas odległe wspomnienie z czasów dzieciństwa. Kojarzymy je z gorącym latem i spływającą strużką po brodzie czy wafelku.

Mamy dla Was przepisy, które pomogą wyczarować lody o pysznym, klasycznym smaku we własnej kuchni, z naturalnych składników.

Lody mleczno-śmietankowe

Składniki:

  • mleko: 125 ml
  • cukier: 100 gram
  • wanilia: 5 gram
  • śmietanka 30-36%: 300 ml
  • żółtka: 3 sztuki

Wykonanie:

Do garnka z grubym dnem wlej mleko i zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj cukier i wanilię, wymieszaj. Odstaw garnek do ostygnięcia. W tym czasie oddzielone żółtka ubijaj kilka minut do uzyskania gładkiej, puszystej masy.

Kiedy mleko całkowicie wystygnie, dodaj do niego masę z żółtek. Garnek ponownie postaw na piecu i zagotuj jego zawartość, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji mleka skondensowanego. Odstaw do ponownego ostygnięcia.

W dużej misce ubij śmietanę mikserem. Wymieszaj delikatnie obie masy, mleczną i śmietanową. Przełóż do plastikowego pojemnika lub puszki i wstaw do zamrażarki. Raz na godzinę wyjmuj pojemnik i mieszaj łyżką masę. Sprawi to, że będzie odpowiednio napowietrzona, co wpłynie na puszystość lodów, a także zniweluje grudki.

Lody na śmietanie jak za dawnych lat

Składniki:

  • mleko: 125 ml
  • cukier puder: 1 szklanka
  • wanilia: 2 gramy
  • śmietanka 36%: 500 ml
  • śmietana 12%: 200 ml
  • żółtka: 4 sztuki

Wykonanie:

Utrzyj żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy wlewaj powoli śmietanę 12%, mieszając, aż do połączenia się składników. Dodaj wanilię. Masę śmietanowo-jajeczną wlej do garnka lub rondla z grubym dnem. Gotuj na wolnym ogniu, powoli mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Odcedź masę przez sito i przelej do plastikowego pojemnika, w którym zostanie miejsce na śmietankę. Wstaw lody do zamrażarki.

W tym czasie ubij śmietankę 36%na sztywną masę. Wyjmij masę z zamrażarki i wymieszaj ją ze śmietanką. Ponownie włóż pojemnik do zamrażarki.

Raz na godzinę wyjmij pojemnik i mieszaj łyżką masę. Lody po 1-2 dniach są gotowe do spożycia.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!