Cudowna konsystencja i boski smak: Delikatny, puszysty deser to raj dla podniebienia. Wspaniałe połączenie: Przepis na świetny deser.
2 523
Chcesz przygotować wyjątkowy deser? Poznaj przepis na przysmak, który równie szybko znika ze stołu, co rozpływa się w ustach.
Składniki:
2 puszki słodzonego, skondensowanego mleka
1 szklanka mleka w proszku
500ml mleka
200g śmietany 30%
4 żółtka
1 łyżka esencji waniliowej
200g czekolady mlecznej /opcjonalnie/
100g śmietany 30% /opcjonalnie/
Przygotowanie:
Mleko skondensowane wlej do garnka, wsyp mleko w proszku, następnie wszytko dobrze wymieszaj. Do powstałej masy dodaj mleko, śmietanę, żółtka i esencję waniliową.
Zawartość garnka gotuj na małym ogniu. Czekaj na moment, kiedy masa lekko zgęstnieje. W tym czasie przygotuj formę, smarując ją kilkoma kroplami oleju. Przelej masę do formy, odstaw do zamrażarki.
Opcjonalnie możesz przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i zmieszaj ze śmietaną.
Kiedy masa zamarznie wyjmij ją z formy i polej czekoladową polewą. Dodatkowo możesz posypać deser startą czekoladą lub orzechami.