Lemoniada to niestarzejący się hit każdego lata: Świetna na infekcje, suplementację witamin, a także na stres.

Wielkimi krokami zbliża się lato, a wraz z nim upały. Szklanka przyjemnie chłodnej lemoniady, na przykład tej urozmaiconej pokrzywą, jest dokładnie tym, czego wielu z nas może w tym czasie potrzebować.

Lemoniada to nie tylko orzeźwienie – z jej spożywaniem łączą się także pewne zdrowotne korzyści. Już sama cytryna stanowi dobre źródło witamin C i E, a także potasu czy magnezu, czyli pierwiastków, bez których organizm nie może funkcjonować prawidłowo.

Jeśli do cytrynowego napoju dodamy jeszcze pokrzywę, którą powszechnie kojarzy się z działaniem wspierającym funkcjonowanie układu moczowego, lemoniada staje się prawdziwą zdrowotną bombą. Nie każdy wie, że pokrzywa ma również właściwości przeciwzapalne, przynosi także ukojenie w niektórych dolegliwościach trawiennych, na przykład biegunkach.

W pozostałych składnikach lemoniady też znajdziemy prawdziwe zdrowotne skarby. Miód, którym można osłodzić napój, słynie z właściwości antybakteryjnych i obniżających ciśnienie. Imbir natomiast działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie, co pomaga w chorobach przebiegających z uciążliwym kaszlem.

Przygotowanie zdrowego, orzeźwiającego napoju jest dziecinnie proste. Niezbędne składniki łatwo znaleźć praktycznie w każdej kuchni:

  • 1 litr wody (najlepiej mineralnej)
  • 2 duże cytryny
  • garść pokrzywy (najlepiej świeżej, z własnego ogródka)
  • kawałeczek korzenia imbiru
  • 10 ml miodu (opcjonalnie, dla słodkości)

By przygotować lemoniadę pokrzywową, należy najpierw obrać cytryny. Następnie umieszczamy je w blenderze i ucieramy razem z pokrzywą, imbirem oraz wodą (opcjonalnie miodem). Pamiętaj, że składniki powinny połączyć się w jednolitą masę.

Tak przygotowaną lemoniadę należy schłodzić w lodówce lub z pomocą kostek lodu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!