Przygotowany domowym sposobem syrop z mniszka stanowi w 100% naturalny produkt, dzięki któremu można poddać detoksykacji swoje ciało.

Kolejnego dnia możesz przefiltrować płyn z garnka przez sito, tak aby otrzymać gotowy ekstrakt. Z tej ilości mniszka powinieneś otrzymać ok. 500 ml tego ekstraktu. Wlej go do garnka i dodaj cukier (1 gram cukru na każdy mililitr płynu) oraz sok z cytryny.

Zagotuj miksturę, a powstałą podczas gotowania na powierzchni pianę usuń przy pomocy łyżki. Syrop gotuj tak długo, aż osiągnie pożądaną gęstość, ale nie dłużej niż pół godziny.  Powinieneś otrzymać ok. 600 ml syropu.

Gorący syrop przelej do przygotowanych wcześniej i wysterylizowanych butelek i kubków z pokrywkami. Uważaj, żeby się nie poparzyć. Podczas nalewania szklane pojemniki możesz położyć na metalowej tacy, co powinno zapobiec ewentualnemu pęknięciu szkła.

Syrop z mniszka smakuje wybornie. Należy go pić w wersji rozcieńczonej np. z wodą. Można go również dodawać do herbaty, a nawet do owocowych koktajli. Sprawdzi się również jako dodatek na naleśnikach.

Dużo zdrowia!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!