Przygotowany domowym sposobem syrop z mniszka stanowi w 100% naturalny produkt, dzięki któremu można poddać detoksykacji swoje ciało.
1 578
W pierwszej kolejności należy umyć i wyczyścić kwiaty mniszka. Należy to zrobić od razu po zerwaniu kwiatów. Nie można ich zwyczajnie umyć pod bieżącą wodą, gdyż w ten sposób utracilibyśmy pyłek, a kwiaty uległyby zmiażdżeniu. Trzeba do tego podejść w inny sposób.
W tym celu napełnij zlew zimną wodą i opłucz kilkukrotnie liście mniszka. Następnie wyjmij je przy pomocy sitka. W ten sposób kurz i drobne owady ukrywające się w roślinach pozostaną w zlewie. Opróżnij zlew i napełnij go raz jeszcze. Powtórz czynność opłukiwania kwiatów.
Proces opłukiwania należy powtarzać tak długo, aż woda pozostała w zlewie będzie czysta. Ułóż umyte kwiaty na papierze płatkami do dołu i pozostaw do wyschnięcia. Jeżeli kwiaty są już suche możesz przystąpić do kolejnego etapu, czyli do usuwania wszystkich płatków i oddzielania ich od zielonej, gorzkiej części.
Weź niewielki garnek (o objętości 1,5 – 2 litry) i wrzucaj do niego oddzielone płatki. Podczas odrywania płatków niewielkie zielone drobinki z pewnością wpadną Ci do garnka, ale nimi się nie przejmuj. Najważniejsze, żeby oddzielić od płatków i wyrzucić tyle zielonej części, ile to możliwe.
Jeżeli wszystkie płatki mniszka są już w garnku, to możesz przystąpić do właściwego etapu. Umieść płatki mniszka w garnku z wodą i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 8 minut. Podczas gotowania pamiętaj o mieszaniu w garnku. Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki i odstaw na bok. Przykryj pokrywką i pozostaw do ostygnięcia. Następnie włóż na noc garnek do lodówki.