Wspaniałe rezultaty: Schudnij i nie mrugnij okiem – Dieta na 7 dni.

Bardzo łatwo jest przybrać na wadze, ale pozbycie się niechcianych kilogramów jest znacznie trudniejsze.

Dietetycy i lekarze od lat usiłują znaleźć sposób, aby ten proces usprawnić i umożliwić komfortowe odchudzanie osobom z nadwagą. Jedną z metod walki z nadprogramowymi kilogramami jest siedmiodniowa dieta stworzona przez amerykańskiego biochemika Barry’ego Searsa, nazywana popularnie dietą strefową.

Siedmiodniowa dieta strefowa

Tłuszczu można pozbyć się na wiele sposobów, w diecie strefowej pomaga w tym zwiększenie wrażliwości na insulinę. Podstawą diety siedmiodniowej są produkty o niskiej zawartości węglowodanów, dzięki którym możliwe jest wyeliminowanie nagłych skoków insuliny pojawiających się po posiłkach i obniżenie poziomu cukru we krwi.

Efektem jest zniknięcie zjawiska głodu nerwowego i pobudzenie procesów biologicznych, które mają prowadzić do utraty wagi. Twórca diety strefowej, Barry Sears, jest znany przede wszystkim z artykułów o tematyce odchudzania, ale jest też wykwalifikowanym biochemikiem.

Podczas swojej pracy podjął się zbadania wpływu diety na organizm człowieka, co pozwoliło mu dojść do wniosku, że tajemnicą sukcesu diety jest prawidłowy stosunek insuliny do glukagonu oraz poprawa metabolizmu, a w efekcie uruchomienie w organizmie zjawisk biologicznych prowadzących do skutecznej walki z nadwagą. Dodatkowe korzyści to zwiększenie odporności i zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób przewlekłych oraz poprawa aktywności fizycznej i psychicznej.

Dieta strefowa – jadłospis na 7 dni

Dieta strefowa jest regularnym jadłospisem, który składa się z pięciu posiłków dziennie – trzech głównych i dwóch przekąsek. Poniżej szczegółowy schemat tygodniowego jadłospisu diety Barry’ego Searsa.

Poniedziałek

  • Śniadanie: 2 kromki chleba z otrębami, omlety z 4 białek jaj, filiżanka herbaty lub kawy bez cukru, rodzynki (80 gramów).
  • Obiad: 1 cienka bułka pita z dodatkiem krewetek lub paluszków krabowych i sałaty skropionej odrobiną sokiem z cytryny
  • Przekąska I: jogurt naturalny (50 gramów).
  • Kolacja: kotlety z chudego mięsa przyrządzone na parze.
  • Przekąska II: szynka lub ugotowane mięso drobiowe (50 gramów), świeże albo mrożone truskawki lub maliny (100 gramów).

Wtorek

  • Śniadanie: płatki owsiane ugotowane na wodzie, kubek kawy lub herbaty bez cukru.
  • Obiad: pierś z kurczaka usmażona na tłuszczu roślinnym (170 gramów), plaster twardego sera, sałatka z pomidorów i sałaty, pół jabłka, garść orzechów.
  • Przekąska I: brokuły, zielona fasolka lub zielony groszek, tofu, oliwa z oliwek
  • Kolacja: upieczone mięso z indyka lub kurczaka (150 gramów), sałatka ze szpinaku z dodatkiem masła i soku z cytryny, maliny lub truskawki (100 gramów).
  • Przekąska II: kawałek twardego sera (50 gramów), 1 brzoskwinia, trzy zielone lub czarne oliwki.

Środa

  • Śniadanie: sałatka owocowa z dodatkiem niesłodzonego jogurtu, rodzynki (80 gramów), 3 orzechy włoskie, filiżanka herbaty lub kawy bez cukru.
  • Obiad: sałatka z zielonej sałaty i krewetek lub paluszków krabowych (200 gramów) skropiona sokiem z cytryny.
  • Przekąska I: kawałek twardego sera (50 gramów), świeży ananas (150 gramów).
  • Kolacja: pieczony filet z białej ryby posypany parmezanem (50 gramów) i skropiony sokiem z cytryny, sałatka z ugotowanych zielonych warzyw.
  • Przekąska II: szynka lub pieczone mięso z indyka (50 gramów), rodzynki (890 gramów), garść suszonych moreli lub orzechów.

Czwartek

  • Śniadanie: 2 plastry smażonego boczku, niesłodzony jogurt naturalny (50 gramów), jagody (50 gramów), kawa lub herbata bez cukru.
  • Obiad: upieczonego filet z kurczaka (150 gramów), sałatka z selera, pieczarek i oliwek polana oliwą, jedna pomarańcza.
  • Przekąska I: kawałek twardego sera (50 gramó), pół jabłka.
  • Kolacja: 150 g wieprzowiny zapiekanej z musztardą, białym winem i jabłkiem, przybrane świeżymi warzywami.
  • Przekąska II: 50 g jogurtu i 200 ml wytrawnego czerwonego wina.

Piątek

  • Śniadanie: 2 tosty francuskie w cieście z 4 białek jaj z dodatkiem świeżych jagód i tartych migdałów, kawa lub herbata bez cukru.
  • Obiad: gotowane mięso z kurczaka (150 gramów), 1 kromka chleba żytniego, sałatka z pomidora, jabłka i selera, rodzynki (80 gramów).
  • Przekąska I: 50 g szynki, 80 g rodzynek.
  • Kolacja: kotlety mielone (180 gramów mięsa wołowego, białko jajka i kilka łyżek bułki tartej), brokuły, pół jabłka.
  • Przekąska II: kilka plastrów szynki (50 gramów), 3 orzechy włoskie, jagody (80 gramów).

Sobota

  • Śniadanie: kilka plastrów szynki (150 gramów), 1 pomidor, 1 dowolny owoc, filiżanka kawy lub herbaty bez cukru.
  • Obiad: 2 kromki chleba z otrębami z sałatą, serem i szynką lub pieczonym mięsem z indyka, pół pomarańczy.
  • Przekąska I: kawałek twardego sera (50 gramów), świeży ananas (150 gramów), garść niesolonych migdałów.
  • Kolacja: filet z indyka usmażony na oleju (200 gramów), gotowane, zielone warzywa, pół szklanki jagód.
  • Przekąska II: kilka plastrów szynki (50 gramów), 3 oliwki, jagody (80 gramów).

Niedziela

  • Śniadanie: 2 plastry boczku, omlet z 4 jaj, 1 kromka ciemnego pieczywa, pół grejpfruta, kubek kawy lub herbaty bez cukru.
  • Obiad: gotowane mięso z kurczaka (150 gramów), 1 bułka pita, sałatka zielonego ogórka, papryki i cebuli, 2 suszone śliwki.
  • Przekąska I: 1 gotowane jajko, garść migdałów, 1 jabłko.
  • Kolacja: porcja smażonej, czerwonej ryby (200 gramów) z dodatkiem czosnku, ziół i czerwonej papryki.
  • Przekąska II: kawałek szynki lub gotowanego mięsa z kurczaka (50 gramów)

Dieta tygodniowa może być świetnym sposobem na szybką utratę kilku nadprogramowych kilogramów przed ważnym wydarzeniem lub po powrocie z wakacyjnego wyjazdu. Stosowanie diety raz w miesiącu pozwoli łatwiej kontrolować wagę, jednak do walki z nadwagą potrzebna jest zmiana nawyków żywieniowych.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!