Moja mama zna przepis na najlepsze szybkie langusty bez drożdży: Nie nasiąkają olejem, są miękkie i smakują fantastycznie.

Zapomnij o tłustych langustykach i wypróbuj te według naszej receptury, których pierwszy raz spróbowałem na wakacjach. Od tamtej pory robię je regularnie.

Według tego przepisu langusty można przygotować jak burza, z dużą ilością bąbelków i bez zbędnego tłuszczu. Langusty są pyszne, miękkie i musujące w środku. A wiesz co jest najlepsze? Można je przygotować bez drożdży i wyjątkowo szybko.

Składniki:

  • 300 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 400 g mąki pszennej
  • olej do smażenia

Opcjonalnie:

  • Keczup
  • Czosnek
  • Olej
  • majonez
  • Sos tatarski
  • Ser

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj jogurt z solą.

Dodać cukier i sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszać. Stopniowo wmieszaj mąkę.

Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, z którego uformować grubszy walec. Pokrój ten cylinder na mniej więcej równe kawałki. Uformuj z nich małe bochenki. Przykryj je folią spożywczą.

Pozwól im odpocząć przez około 5 minut. Następnie każdy bochenek rozwałkowujemy na wielkość patelni i smażymy na rozgrzanym oleju. Z obu stron na złoty kolor (wlać większą ilość).

Następnie pozwól mu wyschnąć na ręcznikach papierowych i możesz podawać.

Langusty są miękkie, chrupiące i bardzo szybko się gotują. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!