Moja mama zna przepis na najlepsze szybkie langusty bez drożdży: Nie nasiąkają olejem, są miękkie i smakują fantastycznie.
90 272
Zapomnij o tłustych langustykach i wypróbuj te według naszej receptury, których pierwszy raz spróbowałem na wakacjach. Od tamtej pory robię je regularnie.
Według tego przepisu langusty można przygotować jak burza, z dużą ilością bąbelków i bez zbędnego tłuszczu. Langusty są pyszne, miękkie i musujące w środku. A wiesz co jest najlepsze? Można je przygotować bez drożdży i wyjątkowo szybko.
Składniki:
300 ml jogurtu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
400 g mąki pszennej
olej do smażenia
Opcjonalnie:
Keczup
Czosnek
Olej
majonez
Sos tatarski
Ser
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj jogurt z solą.
Dodać cukier i sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszać. Stopniowo wmieszaj mąkę.
Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, z którego uformować grubszy walec. Pokrój ten cylinder na mniej więcej równe kawałki. Uformuj z nich małe bochenki. Przykryj je folią spożywczą.
Pozwól im odpocząć przez około 5 minut. Następnie każdy bochenek rozwałkowujemy na wielkość patelni i smażymy na rozgrzanym oleju. Z obu stron na złoty kolor (wlać większą ilość).
Następnie pozwól mu wyschnąć na ręcznikach papierowych i możesz podawać.
Langusty są miękkie, chrupiące i bardzo szybko się gotują. Życzymy smacznego!