Poznaj trik szefa kuchni pewnej restauracji. Jak przygotować kurczaka aby mięso było miękkie i nie wysychało.

Lubisz kurczaka? Zastanawiasz się jak przygotować go by zawsze był miękki i soczysty?

Koniecznie wypróbuj ten przepis. Dzięki niemu kurczak będzie zawsze soczysty, delikatny i lekko chrupiący z zewnątrz. Ten trik sprawia, że mięso nie wysycha i staje się ucztą dla podniebienia.

Składniki:

  • 500-600 g piersi z kurczaka

Na marynatę do mięsa:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • czarny mielony pieprz do smaku
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka skrobi
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego (zamiennie można sokiem z cytryny lub octem ryżowym)

Na sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego (zamiennie można sokiem z cytryny lub octem ryżowym)
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki.

Składniki na marynatę mieszamy w misce. Dodajemy nasze pokrojone mięso i wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej ręką) tak by marynata pokryła każdy kawałek mięsa. Miskę z mięsem odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

W drugiej misce mieszamy składniki na sos: 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1 łyżka stołowa octu jabłkowego, łyżkę nasion sezamu i 4 łyżki oleju roślinnego.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 4-5 łyżek oleju. Kawałki kurczaka smażymy z obu stron przez około 2-3 minuty na złoty kolor.

Zmniejszamy temperaturę pod patelnią i wlewamy nasz sos. Wszystko smażymy jeszcze około 2 minuty. Tak przygotowany kurczak najlepiej smakuje posypany szczypiorkiem w towarzystwie świeżo ugotowanego ryżu. Smacznego

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!