Poznaj trik szefa kuchni pewnej restauracji. Jak przygotować kurczaka aby mięso było miękkie i nie wysychało.
815
Lubisz kurczaka? Zastanawiasz się jak przygotować go by zawsze był miękki i soczysty?
Koniecznie wypróbuj ten przepis. Dzięki niemu kurczak będzie zawsze soczysty, delikatny i lekko chrupiący z zewnątrz. Ten trik sprawia, że mięso nie wysycha i staje się ucztą dla podniebienia.
Składniki:
500-600 g piersi z kurczaka
Na marynatę do mięsa:
1 łyżka sosu sojowego
czarny mielony pieprz do smaku
1 białko jajka
1 łyżka skrobi
1 łyżka stołowa octu jabłkowego (zamiennie można sokiem z cytryny lub octem ryżowym)
Na sos:
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżka stołowa octu jabłkowego (zamiennie można sokiem z cytryny lub octem ryżowym)
1 łyżka nasion sezamu
4 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki.
Składniki na marynatę mieszamy w misce. Dodajemy nasze pokrojone mięso i wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej ręką) tak by marynata pokryła każdy kawałek mięsa. Miskę z mięsem odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
W drugiej misce mieszamy składniki na sos: 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1 łyżka stołowa octu jabłkowego, łyżkę nasion sezamu i 4 łyżki oleju roślinnego.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 4-5 łyżek oleju. Kawałki kurczaka smażymy z obu stron przez około 2-3 minuty na złoty kolor.
Zmniejszamy temperaturę pod patelnią i wlewamy nasz sos. Wszystko smażymy jeszcze około 2 minuty. Tak przygotowany kurczak najlepiej smakuje posypany szczypiorkiem w towarzystwie świeżo ugotowanego ryżu. Smacznego