Nigdy nie robiłam kurczaka w ten sposób, ale teraz to mój popisowy przepis. Pychota.
12 728
Kurczak to dość popularne danie na naszym stole, dlatego istnieje wiele marynat i sosów, które podkreślają jego smak. Najpopularniejsze są z dodatkiem musztardy i majonezu. Marynatę, na którą przepis chce dziś Wam zdradzić jest z dodatkiem miodu. Dzięki niemu jest niezwykle aromatyczna i wyjątkowa! Idealnie dopełnia delikatność mięsa, a czosnek i przyprawy wzmacniają apetyczny aromat i ostrość potrawy.
Kurczak jeszcze nigdy nie był tak pyszny! Wymienione w przepisie uda można zastąpić podudziami lub filetami.
Składniki
Udko z kurczaka – 6 sztuk
Papryka słodka (mielona) – 1 łyżeczka
Sól – 0,5 łyżeczki
Czarny pieprz (mielony) – 0,5 łyżeczki
Miód – 0,25 szklanki
Sos sojowy – 2 łyżki
Czosnek – 4 ząbki
Mąka pszenna – 100 g
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W misce wymieszaj mąkę i paprykę. Zanurz każde udo w mieszance, ułóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia, posyp solą i pieprzem.
W osobnej misce wymieszaj miód, sos sojowy i drobno posiekany czosnek. Obficie polej wszystkie uda przygotowanym sosem miodowym.
Przykryj blachę do pieczenia folią i wstaw do piekarnika na 30 minut. Następnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut.
Pyszny i aromatyczny kurczak z karmelową skórką z pewnością zasmakuje Tobie i Twoim bliskim. Podawaj udka z dowolnymi przystawkami np. ryżem, pieczonymi ziemniakami i świeżą surówką.