Nigdy nie robiłam kurczaka w ten sposób, ale teraz to mój popisowy przepis. Pychota.

Kurczak to dość popularne danie na naszym stole, dlatego istnieje wiele marynat i sosów, które podkreślają jego smak. Najpopularniejsze są z dodatkiem musztardy i majonezu.  Marynatę, na którą przepis chce dziś Wam zdradzić jest z dodatkiem miodu. Dzięki niemu jest niezwykle aromatyczna i wyjątkowa! Idealnie dopełnia delikatność mięsa, a czosnek i przyprawy wzmacniają apetyczny aromat i ostrość potrawy.

Kurczak jeszcze nigdy nie był tak pyszny! Wymienione w przepisie uda można zastąpić podudziami lub filetami.

Składniki

  • Udko z kurczaka –  6 sztuk
  • Papryka słodka (mielona) – 1 łyżeczka
  • Sól – 0,5 łyżeczki
  • Czarny pieprz (mielony) – 0,5 łyżeczki
  • Miód – 0,25 szklanki
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Mąka pszenna – 100 g

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W misce wymieszaj mąkę i paprykę. Zanurz każde udo w mieszance, ułóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia, posyp solą i pieprzem.

W osobnej misce wymieszaj miód, sos sojowy i drobno posiekany czosnek. Obficie polej wszystkie uda przygotowanym sosem miodowym.

Przykryj blachę do pieczenia folią i wstaw do piekarnika na 30 minut. Następnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut.

Pyszny i aromatyczny kurczak z karmelową skórką z pewnością zasmakuje Tobie i Twoim bliskim. Podawaj udka z dowolnymi przystawkami np. ryżem, pieczonymi ziemniakami i świeżą surówką.

Zapisz przepis i udostępnij go znajomym!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!