Kurczak po francusku na szybko z piekarnika – Jego smak powali każdego. Pychota

Mięso z kurczaka jest niezwykle delikatne i soczyste jeżeli umie się je odpowiednio przygotować. Nie należy również do mięs wymagających poznania specjalnych trików kulinarnych, co sprawia, że jest ono proste w przygotowaniu.

Świetnie łączy się z różnymi składnikami, co czyni je mało problematycznym jeżeli chodzi o skomponowanie odpowiedniej kombinacji smaków. Jednym z pomysłów na kurczaka jest przygotowanie go na sposób francuski. To naprawdę prosty przepis, a samo danie zachwyca głębią smaków i łaskocze podniebienie.

Kurczak po francusku

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka – 2 sztuki
  • pomidor – 2 sztuki
  • cebula – 2 sztuki
  • jajko – 1 sztuka
  • twardy ser – 100 gram
  • jogurt naturalny/kwaśna śmietana – 1 łyżka
  • sól, pieprz – do smaku
  • bazylia, majeranek, rozmaryn

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka kroimy w cienkie plastry, każdy z nich cienko rozbijamy i płuczemy pod bieżącą wodą. W miseczce roztrzepujemy jajko i dokładnie smarujemy nim każdy kawałek mięsa.

Piersi solimy i oprószamy odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Następnie posypujemy je bazylią, majerankiem i rozmarynem wedle uznania.

Pomidory kroimy w cienkie plasterki, cebulę możemy pokroić w pierścienie lub zetrzeć ja na tarce o drobnych oczkach. Ścieramy ser.

Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem roślinnym i wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy kawałki piersi z kurczaka, następnie startą cebulę. Na niej umieszczamy plastry pomidorów.

Pomidora smarujemy jogurtem naturalnym lub śmietaną. Całość posypujemy potarkowanym serem. Tak przygotowane danie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do momentu, kiedy ser stworzy złocistą i chrupiącą skórkę.

Niektóre francuskie przepisy podają, by na górze potrawy umieścić pokrojoną w grube plastry gruszkę. Nie ma w nich również mowy o serze.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!