Ciocia zdradziła przepis na pysznego kurczaka po arabsku. Znika ze stołu w kilka chwil

Filet z kurczaka jest jednym z najbardziej lubianych rodzajów mięsa. Ogrom niesamowitych potraw można przygotować z tego niedrogiego produktu.

Jego popularność wynika nie tylko z jego łatwej dostępności, ale niewiarygodnej delikatności oraz dlatego, że dobrze komponuje się z różnorodnymi składnikami.

Produkt ten jest popularny nie tylko w naszym regionie, dlatego właśnie dziś mam przyjemność zaprezentowania Wam tego genialnego przepisu na kurczaka po arabsku!

Składniki

  • Filet z kurczaka 500 g
  • Jajko 2 sztuki
  • Cebula 3 sztuki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Mąka pszenna 50 g
  • Masło 60 g
  • Woda 200 ml
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Ulubione zioła 1 pęczek (rozmaryn, natka pietruszki i koperek)
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku
  • Przyprawa do  kurczaka do smaku
  • Olej słonecznikowy 4 łyżki

Przygotowanie

Umyj filet z kurczaka. Osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój na mniejsze kotlety.

kurczak arabski

Posiekaj czosnek. Wymieszaj z sokiem z cytryny i wodą. Dodaj posiekane zioła. Zalej mięso tą mieszaniną. Przykryj wszystko folią spożywczą. Przechowuj w lodówce przez 2 godziny.

kurczak arabski

Obierz cebulę, posiekaj i podsmaż na maśle.

kurczak arabski

Roztrzep jajka. Nie zapomnij dodać przypraw. Dodaj cebulę i ponownie dobrze wymieszaj.

kurczak arabski

Obtocz marynowane mięso w mące. Następnie zanurz je w masie jajeczno-cebulowej. Smaż na rozgrzanym oleju do  uzyskania złotego koloru.

kurczak arabski

Włącz piekarnik. Rozgrzej do 160 ° С. Nasmaruj blachę delikatnie olejem i przenieś mięso z patelni. Wlej resztę masy jajecznej. Piecz przez 15 minut.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!