Ciocia zdradziła przepis na pysznego kurczaka po arabsku. Znika ze stołu w kilka chwil
3 452
Filet z kurczaka jest jednym z najbardziej lubianych rodzajów mięsa. Ogrom niesamowitych potraw można przygotować z tego niedrogiego produktu.
Jego popularność wynika nie tylko z jego łatwej dostępności, ale niewiarygodnej delikatności oraz dlatego, że dobrze komponuje się z różnorodnymi składnikami.
Produkt ten jest popularny nie tylko w naszym regionie, dlatego właśnie dziś mam przyjemność zaprezentowania Wam tego genialnego przepisu na kurczaka po arabsku!
Składniki
Filet z kurczaka 500 g
Jajko 2 sztuki
Cebula 3 sztuki
Czosnek 1 ząbek
Mąka pszenna 50 g
Masło 60 g
Woda 200 ml
Sok z cytryny 1 łyżeczka
Ulubione zioła 1 pęczek (rozmaryn, natka pietruszki i koperek)
Sól do smaku
Czarny pieprz do smaku
Przyprawa do kurczaka do smaku
Olej słonecznikowy 4 łyżki
Przygotowanie
Umyj filet z kurczaka. Osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój na mniejsze kotlety.
Posiekaj czosnek. Wymieszaj z sokiem z cytryny i wodą. Dodaj posiekane zioła. Zalej mięso tą mieszaniną. Przykryj wszystko folią spożywczą. Przechowuj w lodówce przez 2 godziny.
Obierz cebulę, posiekaj i podsmaż na maśle.
Roztrzep jajka. Nie zapomnij dodać przypraw. Dodaj cebulę i ponownie dobrze wymieszaj.
Obtocz marynowane mięso w mące. Następnie zanurz je w masie jajeczno-cebulowej. Smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Włącz piekarnik. Rozgrzej do 160 ° С. Nasmaruj blachę delikatnie olejem i przenieś mięso z patelni. Wlej resztę masy jajecznej. Piecz przez 15 minut.