Kremowy soczysty kurczak w marynacie kefirowej. Pyszny smak, nie do opisania.

Udka w marynacie kefirowej to bez wątpienia interesująca propozycja posiłku.

Soczyste mięso stanowi idealny składnik każdego obiadu, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne.

Potrzebujemy:

  • 700 g udek z kurczaka
  • 200 ml kefiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 cebula
  • sól (do smaku)

Przygotowanie:

Starannie umyte udka osuszamy dokładnie kuchennym ręcznikiem papierowym. Osuszone udka umieszczamy na desce do krojenia w celu ubicia ich lekko wałkiem.

Ubite udka umieszczamy w odpowiednio natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę.

Sól, paprykę i musztardę mieszamy z kefirem. Udka z kurczaka polewamy powstałą marynatą.

Odstawiamy mięso na ok. 60 min. Po upływie godziny umieszczamy kurczaka na ok. 55 min w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

Tak przygotowane soczyście gorące udka z kurczaka można podawać z ulubionymi dodatkami; ryżem, duszonymi ziemniakami, czy warzywami przygotowanymi na parze.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!