Smażony Kurczak przygotowany jak w restauracji KFC – Obłędny smak.

Smażony kurczak KFC – proces przygotowania

Jeśli zostały Ci w lodówce resztki kurczaka i zastanawiasz się, jak je przygotować, wypróbuj popularny przepis KFC, który smakuje jeszcze lepiej niż oryginał. Można podawać z puree ziemniaczanym, frytkami lub orzeźwiającą sałatką.

Do marynowania

  • mięso z kurczaka – 500 g
  • woda – 1000 ml
  • cukier – 1 łyżka
  • sól – 1,5 łyżeczki
  • mała szalotka – 1 szt

Mieszanka do obtaczania

  • mąka zwykła – 240 g
  • skrobia kukurydziana – 60 g
  • mielona papryczka chili – 1 łyżka
  • granulowany czosnek – 1 łyżka
  • cebula granulowana – 1 łyżka
  • mielony czarny pieprz – 1 łyżka
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżka

Mieszanka jajeczna

  • jajka – 2 szt
  • woda – 100 ml

Do smażenia

  • olej – w razie potrzeby

Przygotowanie

Umyj i oczyść kurczaka. Do miski wlać wodę, dodać sól, cukier i szalotkę. Wymieszaj mieszaninę i włóż do niej kurczaka. Następnie odstawiamy do marynowania na 6 godzin do lodówki.

W dużej misce wymieszaj mąkę zwykłą, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól, suszony czosnek, mielone chili, suszoną cebulę i mielony czarny pieprz. Do drugiej miski wsyp połowę mąki, dodaj jajko i wodę. Następnie bardzo dokładnie wymieszaj mieszaninę.

Kawałki kurczaka przełóż na papierowy ręcznik i osusz. Następnie najpierw ostrożnie obtaczaj je w mieszance jajecznej, a następnie w mące. Na głęboką patelnię wlać olej i rozgrzać go na średnim ogniu. Następnie ostrożnie włóż do niego panierowane kawałki kurczaka i smaż na złoty kolor i chrupkość, około 15 minut.

Wyjmij kawałki kurczaka z oleju i odsącz je na serwetce. Następnie podawaj je od razu z ulubionym dodatkiem.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!