Kurczak Caprese w stylu włoskim z patelni. Prosto i niewiarygodnie pysznie!
153
Caprese to włoska lekka przekąska z mozzarelli, pomidorów, bazylii i oliwy z oliwek, którą zna większość z nas. Ale dziś chce Wam zdradzić przepis na coś zupełnie nowego i niewiarygodnie pysznego – kurczak caprese!
Danie jest niesamowicie smaczne i soczyste! A w ciągu zaledwie 30 minut te wspaniałe danie może już być na Twoim stole!
Składniki
Olej słonecznikowy – 50 ml
Filet z kurczaka – 3 sztuki
Czosnek – 3 ząbki
Pomidory koktajlowe – 100 g
Bazylia – 20 g
Ser Mozzarella – 50 g
Sól – do smaku
Czarny pieprz (mielony) – do smaku
Przygotowanie
Rozgrzej olej roślinny na patelni i podsmaż na niej filety z kurczaka. Dopraw je solą i pieprzem do smaku. Usmaż filety z obu stron i przełóż na talerz.
Posiekaj czosnek i włóż go na tę samą patelnię, na której przygotowywałaś kurczaka, lekko podsmaż. Pokrój pomidory koktajlowe na połówki i wrzuć na patelnię.
Dodaj posiekaną bazylię i wymieszaj. Umieść filet znów na patelni. Przykryj kurczaka pomidorami na wierzchu i ułóż plasterki mozzarelli na każdym z nich.
Przykryj patelnię pokrywką i smaż do momentu, aż ser się rozpuści. Możesz danie skropić octem balsamicznym.
Smacznego!