Warning: ini_set(): open_basedir restriction in effect. File(/home/jops/domains/zdrowienapoziomie.net/php-errors.log) is not within the allowed path(s): (/home/skrypty/:/tmp:/var/tmp:/opt/alt/php83/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/lib/php/:/usr/local/php83/lib/php/) in /home/skrypty/domains/grazynkagotuje.pl/public_html/wp-config.php on line 106
Warning: Undefined array key "i" in /home/skrypty/domains/grazynkagotuje.pl/public_html/wp-content/plugins/etiso-ads/etiso-ads.php on line 210 Deserki truskawkowe z jogurtem i wanilią – Na przyjęciu każdy był nimi zachwycony – GrazynkaGotuje.pl – Przepisy kulinarne
Deserki truskawkowe z jogurtem i wanilią – Na przyjęciu każdy był nimi zachwycony
137
Jeśli masz w domu truskawki, mleko i kilka innych podstawowych składników, zrób najlepszy i najłatwiejszy deserek truskawkowy z jogurtem. Pokochasz go.
Składniki
mrożone truskawki – 250 g
jogurt truskawkowy – 250 g
mleko – 500 ml
cukier – 2 łyżki
skrobia kukurydziana – 4 łyżki
cukier waniliowy – 8 g
Przygotowanie
Wyjmij zamrożone truskawki z zamrażarki na około 10-15 minut przed rozpoczęciem pracy z nimi. W rondelku wymieszaj mleko z cukrem, skrobią kukurydzianą i cukrem waniliowym i postaw rondelek na kuchence. Mieszankę podgrzewać przez 1-2 minuty, aż zgęstnieje, następnie przelać do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia. Na powstały krem nakładamy folię tak, aby bezpośrednio jej dotykała. Dzięki temu na powierzchni nie tworzy się skorupa.
Z rozmrożonych truskawek usuń zielone części, pokrój je na ćwiartki i wymieszaj z jogurtem truskawkowym. Następnie składniki zmiksować blenderem zanurzeniowym na gładką masę, którą wmieszamy do schłodzonej śmietany. Aby mieszanina była jak najbardziej gładka, użyj blendera zanurzeniowego do wymieszania. Szklanki, w których będziesz podawać truskawkowy kubek z jogurtem i masą truskawkową, napełnij i włóż do lodówki na 1 godzinę.