Bez chemii – Lepsze od kupnych: Domowe „Krówki” ciągutki w 15 minut.

Domowe słodycze zawsze będą zdrowsze niż te sklepowe. Tylko wtedy wiesz z czego dokładnie składa się ulubiona słodycz Twoich dzieci.

Dziś chcemy opowiedzieć o smacznej alternatywie dla znanych cukierków „krówka”. Myślę, że też i kocha ich smak, a w szczególności najmłodsi! Ten przepis będzie pomocny dla wszystkich  matek. Możesz szybko przygotować domowe słodycze, używając prostych i niedrogich produktów. „Krówki” przygotowuje się przez około 15 minut. Możesz sama dostosować ich gęstość i twardość.

SKŁADNIKI:

  • 200 g cukru
  • 45 g masła
  • 40 ml mleka
  • opcjonalnie szczypta kakao

PRZYGOTOWANIE:

Aby szybko przygotować cukierki, będziesz potrzebować dobrej patelni z grubym dnem. Wlej do niej cały cukier, a następnie włącz ogień.

karmelowe cukierki

Pamiętaj, że cukru nie należy mieszać. Musisz jednak szybko uchwycić moment, w którym cały  się rozpuści. Następnie natychmiast zwiększ ciepło i dodaj masło na patelnię. Teraz masę możesz mieszać.

słodycze karmelowe

Podgrzej mleko w osobnym pojemniku i wlej do gorącego cukru. Nie zapomnij wymieszać wszystkiego za pomocą szpatułki.

mleko z cukrem

Po ugotowaniu karmelu przez kilka minut wlej go do foremek. Możesz wybrać np. formy do lodu lub małe silikonowe formy do słodyczy.

cukierki cukrowe

Pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut, a następnie włóż cukierki do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

gotowany cukier w mleku

Takie słodycze będą dla dzieci wielką niespodzianką lub pysznym zakończeniem intensywnego dnia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!