Bez chemii – Lepsze od kupnych: Domowe „Krówki” ciągutki w 15 minut.
230
Domowe słodycze zawsze będą zdrowsze niż te sklepowe. Tylko wtedy wiesz z czego dokładnie składa się ulubiona słodycz Twoich dzieci.
Dziś chcemy opowiedzieć o smacznej alternatywie dla znanych cukierków „krówka”. Myślę, że też i kocha ich smak, a w szczególności najmłodsi! Ten przepis będzie pomocny dla wszystkich matek. Możesz szybko przygotować domowe słodycze, używając prostych i niedrogich produktów. „Krówki” przygotowuje się przez około 15 minut. Możesz sama dostosować ich gęstość i twardość.
SKŁADNIKI:
200 g cukru
45 g masła
40 ml mleka
opcjonalnie szczypta kakao
PRZYGOTOWANIE:
Aby szybko przygotować cukierki, będziesz potrzebować dobrej patelni z grubym dnem. Wlej do niej cały cukier, a następnie włącz ogień.
Pamiętaj, że cukru nie należy mieszać. Musisz jednak szybko uchwycić moment, w którym cały się rozpuści. Następnie natychmiast zwiększ ciepło i dodaj masło na patelnię. Teraz masę możesz mieszać.
Podgrzej mleko w osobnym pojemniku i wlej do gorącego cukru. Nie zapomnij wymieszać wszystkiego za pomocą szpatułki.
Po ugotowaniu karmelu przez kilka minut wlej go do foremek. Możesz wybrać np. formy do lodu lub małe silikonowe formy do słodyczy.
Pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut, a następnie włóż cukierki do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Takie słodycze będą dla dzieci wielką niespodzianką lub pysznym zakończeniem intensywnego dnia. Smacznego!