Przepis na francuski idealny krem: świetnie się trzyma, smakuje lepiej niż w cukierni. Nie potrzebujesz twarogu, śmietanki ani mascarpone

Szukasz idealnego kremu o szerokim zastosowaniu?

Krem francuski spełni większość Twoich oczekiwań! Nie czekaj tylko zabieraj się do pracy i poznaj jego cudowny smak.

Składniki:

  • Miękkie masło 400 g;
  • Cukier 200 g;
  • Woda 80 g;
  • Żółtka 6 sztuk;
  • Sok z cytryny 20 g;
  • Ekstrakt z wanilii 5 g.

Przygotowanie:

Żółtka oddziel od białek (Białka możesz wykorzystać do zrobienia bezików). Do żółtek dodaj łyżkę cukru i wymieszaj dokładnie, aby cukier się rozpuścił.

Pozostałą część cukru wsyp do garnka zalej wodą i zagotuj. Mieszaj często aby nic się nie przypaliło. Rozpuść cukier całkowicie w wodzie.

Wyciągnij mikser. Ostudzony syrop wlewaj stopniowo do żółtka i cały czas ubijaj.

Do tak przygotowanej masy dodaj miękkie masło i ponownie ubij.

Przy końcowym etapie ubijania dodaj ekstrakt i sok z cytryny.

Całość ubijaj jeszcze 2-3 minuty.

Zastosowanie:

Krem możesz używać do wypieków, do ich dekorowania. Najczęściej wykorzystywany jest do przekładania tortu. Idealnie komponuje się ze słodkimi wypiekami lub deserami.

Możesz go przechowywać w lodówce przez kilka dni – pamiętaj aby zamknąć go w szczelnym pojemniku lub słoiku. Na pewno zaskoczysz gości tym kremem i będą rozkoszować i wspominać go długo. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!