Dzieciństwo znów na wyciągnięcie ręki dzięki sernikowi babci – Notuj przepis i rozpocznij pieczenie.

Wyjątkowy przepis na sernik krakowski, znany ze swojego ciężkiego, wilgotnego i kremowego smaku, przekazywany przez nasze babcie i prababcie, pozostaje w pamięci jako smak dzieciństwa. Ten bardzo stary przepis charakteryzuje się kruchym spodem i kremowym wnętrzem sernika.

Do przygotowania spodu i kratki potrzebne będą:

  • jajko: 1 sztuka
  • cukier waniliowy: 2 łyżki
  • mąka: 250 g
  • cukier puder: 125 g
  • zimne masło: 125 g

Składniki do masy serowej to:

  • cukier waniliowy: 3 łyżki
  • jajka: 8 sztuk
  • mąka ziemniaczana: 3 łyżki
  • tłusty twaróg: 1 kg
  • miękkie masło: 100 g
  • cukier puder: 250 g
  • rodzynki: 100 g

Dodatkowo:

  • 1 żółtko, lukier.

Instrukcje przygotowania:

  1. Ciasto: Zagnieść wszystkie składniki ciasta do uzyskania jednolitej masy, podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3, schłodzić w lodówce przez godzinę. Rozwałkować większą część ciasta, ułożyć na dnie formy, nakłuwać widelcem i piec w 180°C przez 15 minut, a następnie wystudzić.
  2. Masa serowa: Ser zmielić trzykrotnie, masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku i po łyżeczce zmielonego twarogu, ucierać do połączenia składników. Dodać mąkę i rodzynki, ubić białka na sztywną pianę i wymieszać z masą serową.
  3. Składanie sernika: Wylać masę serową na upieczony spód, z pozostałej części ciasta zrobić kratkę na wierzchu, posmarować żółtkiem dla rumianego koloru. Piec w 170°C przez 50-60 minut, ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  4. Dekoracja: Po ostygnięciu udekorować sernik lukrem.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!