Warning: ini_set(): open_basedir restriction in effect. File(/home/jops/domains/zdrowienapoziomie.net/php-errors.log) is not within the allowed path(s): (/home/skrypty/:/tmp:/var/tmp:/opt/alt/php83/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/lib/php/:/usr/local/php83/lib/php/) in /home/skrypty/domains/grazynkagotuje.pl/public_html/wp-config.php on line 106
Warning: Undefined array key "i" in /home/skrypty/domains/grazynkagotuje.pl/public_html/wp-content/plugins/etiso-ads/etiso-ads.php on line 210 Dzieciństwo znów na wyciągnięcie ręki dzięki sernikowi babci – Notuj przepis i rozpocznij pieczenie. – GrazynkaGotuje.pl – Przepisy kulinarne
Dzieciństwo znów na wyciągnięcie ręki dzięki sernikowi babci – Notuj przepis i rozpocznij pieczenie.
979
Wyjątkowy przepis na sernik krakowski, znany ze swojego ciężkiego, wilgotnego i kremowego smaku, przekazywany przez nasze babcie i prababcie, pozostaje w pamięci jako smak dzieciństwa. Ten bardzo stary przepis charakteryzuje się kruchym spodem i kremowym wnętrzem sernika.
Do przygotowania spodu i kratki potrzebne będą:
jajko: 1 sztuka
cukier waniliowy: 2 łyżki
mąka: 250 g
cukier puder: 125 g
zimne masło: 125 g
Składniki do masy serowej to:
cukier waniliowy: 3 łyżki
jajka: 8 sztuk
mąka ziemniaczana: 3 łyżki
tłusty twaróg: 1 kg
miękkie masło: 100 g
cukier puder: 250 g
rodzynki: 100 g
Dodatkowo:
1 żółtko, lukier.
Instrukcje przygotowania:
Ciasto: Zagnieść wszystkie składniki ciasta do uzyskania jednolitej masy, podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3, schłodzić w lodówce przez godzinę. Rozwałkować większą część ciasta, ułożyć na dnie formy, nakłuwać widelcem i piec w 180°C przez 15 minut, a następnie wystudzić.
Masa serowa: Ser zmielić trzykrotnie, masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku i po łyżeczce zmielonego twarogu, ucierać do połączenia składników. Dodać mąkę i rodzynki, ubić białka na sztywną pianę i wymieszać z masą serową.
Składanie sernika: Wylać masę serową na upieczony spód, z pozostałej części ciasta zrobić kratkę na wierzchu, posmarować żółtkiem dla rumianego koloru. Piec w 170°C przez 50-60 minut, ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Dekoracja: Po ostygnięciu udekorować sernik lukrem.