Kotlety ziemniaczane z szynką od mojej babci każdy musi spróbować. Ich smak powali każdego.
2 266
Ziemniaki to bardzo wszechstronny produkt, który kochają i używają gospodynie na całym świecie. We współczesnym tempie życia nie każdy ma czas na gotowanie wymyślnych potraw. Aby przygotować bardzo pyszne i sycące danie nie musimy spędzić pół dnia w kuchni, ten przepis Ci to udowodni!
Ziemniaczane „bomby” nadziewane serem i szynką są pysznym włoskim daniem. Oryginalna receptura sugeruje użycie mozzarelli, parmezanu i prosciutto, ale ja proponuje Ci dziś bardziej przystępną cenowo wersję tej obłędnie pysznej uczty!
Składniki
Ziemniaki – 5 sztuk
Jajko – 1 sztuka
Szynka – 200 g
Twardy ser – 100 g
Olej słonecznikowy – do smaku
Majonez – do smaku
Masło – 20 g
Sól – do smaku
Czarny pieprz (mielony) – do smaku
Bułka tarta – do smaku
Mąka pszenna – 3 łyżki
Przygotowanie
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz, dodaj masło i ugnieć na puree. Wbij jajko do ziemniaków, dodaj mąkę, sól i czarny pieprz. Wymieszaj dokładnie składniki.
Ser zetrzyj na drobnej tarce, szynkę pokrój w cienkie plasterki. Umieść składniki w głębokiej misce i wymieszaj z majonezem.
Wsyp bułkę tartą do szerokiego pojemnika. Mokrymi rękami uformuj małe placki z masy ziemniaczanej, zrób wgłębienie na środku i umieść 1 łyżeczkę nadzienia. Uformuj z niej kulkę i obtocz w bułce tartej.
Bomby ziemniaczane podsmaż na patelni w dużej ilości rozgrzanego oleju słonecznikowego na złoty kolor.
Polecam umieszczanie usmażonych placków na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Podawaj sycące danie ze świeżymi warzywami i ulubionym sosem. Smacznego!