Zrób raz te kotlety z kurczaka w cieście a będziesz je robić non stop. Nowy hit!

Dzięki nietypowej panierce ziemniaczanej kotlety z kurczaka są bardzo sycące. Do tego dania wystarczy dodatek w formie lekkiej sałatki warzywnej .W trakcie smażenia starte ziemniaki zamieniają się w chrupiącą skórkę i nadają mięsu apetyczny smak.

Kotlety z kurczaka będą idealną i smaczną ozdobą nawet świątecznego stołu. Danie jest oryginalne i przepyszne!

Składniki

  • Filet z kurczaka – 1 sztuka
  • Ziemniaki – 6 sztuk
  • Jajko – 1 sztuka
  • Mąka pszenna – 3 łyżki
  • Sól – do smaku
  • Czarny pieprz (mielony) – do smaku
  • Olej słonecznikowy – 50 ml

Przygotowanie

Filet z kurczaka pokrój cienko i rozbij. Dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki obierz, zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij sok. Dodaj 1 łyżkę mąki, jajko, trochę soli (pamiętaj, że mięso jest już posolone).

Zanurz każdy kęs kurczaka najpierw w mące, a następnie w cieście ziemniaczanym. Rozprowadź je równomiernie na kotlecie. Smaż z obu stron, aż uzyskają piękny złoty kolor.

Delikatne i soczyste kotlety z kurczaka w chrupiącym cieście ziemniaczanym zadowolą najbardziej rozpieszczonych koneserów kulinarnych arcydzieł. Dlatego nie zapomnij zapisać przepisu!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!