Kotlety „Ptasie Mleczko” – Popisowe danie mojej teściowej. Smak nie do opisania.
88 007
Już sama nazwa tej potrawy zachęca. „Kotlety Ptasie Mleczko” sprawią, że od razu się w nich zakochasz – są tak pachnące, soczyste i delikatne! Przekonaj się, jak łatwo je przygotujesz.
SKŁADNIKI
0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka
0,5 szklanki mąki
2 jaja surowe
2 jaja ugotowane na twardo
200 ml mleka
20 g masła
100 g twardego sera, startego
1 cebula
2-3 kromki chleba
sól i pieprz – do smaku
szczypta sody oczyszczonej
koperek albo pietruszka – wedle uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zacznij od tego, by namoczyć chleb w 100 ml mleka. Cebulę posiekaj, a potem dodają ją do namoczonego, odciśniętego chleba. Dosmacz solą i pieprzem, po czym dobrze wymieszaj.
Teraz czas na nadzienie. Zetrzyj na tarce ser, ugotowane jajka i twarde masło. Dodaj posiekane zioła, po czym wymieszaj. Uformuj placuszek z niewielkiej ilości mielonego mięsa, a pośrodku niego umieść trochę farszu. Zaciśnij krawędzie, tworząc kotlet.
Teraz wymieszaj pozostałe 100 ml mleka z 2 jajami, mąką, sodą oraz odrobiną pieprzu i soli. Każdy z kotletów zanurz w cieście, a potem smaż na patelni na rozgrzanym oleju tak długo, aż będzie gotowy.
Świetnym dodatkiem do tych kotletów są ziemniaki, najlepiej w formie puree, a także świeże lub kiszone ogórki.
Mięso z kurczaka można zastąpić wołowym albo wieprzowym, ale wtedy koniecznie należy dodatkowo piec kotlety w piekarniku przez ok. kwadrans w 180 stopniach.