Kotlety „Ptasie Mleczko” – Popisowe danie mojej teściowej. Smak nie do opisania.

Już sama nazwa tej potrawy zachęca. „Kotlety Ptasie Mleczko” sprawią, że od razu się w nich zakochasz – są tak pachnące, soczyste i delikatne! Przekonaj się, jak łatwo je przygotujesz.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 2 jaja surowe
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 200 ml mleka
  • 20 g masła
  • 100 g twardego sera, startego
  • 1 cebula
  • 2-3 kromki chleba
  • sól i pieprz – do smaku
  • szczypta sody oczyszczonej
  • koperek albo pietruszka – wedle uznania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od tego, by namoczyć chleb w 100 ml mleka. Cebulę posiekaj, a potem dodają ją do namoczonego, odciśniętego chleba. Dosmacz solą i pieprzem, po czym dobrze wymieszaj.

Teraz czas na nadzienie. Zetrzyj na tarce ser, ugotowane jajka i twarde masło. Dodaj posiekane zioła, po czym wymieszaj. Uformuj placuszek z niewielkiej ilości mielonego mięsa, a pośrodku niego umieść trochę farszu. Zaciśnij krawędzie, tworząc kotlet.

Teraz wymieszaj pozostałe 100 ml mleka z 2 jajami, mąką, sodą oraz odrobiną pieprzu i soli. Każdy z kotletów zanurz w cieście, a potem smaż na patelni na rozgrzanym oleju tak długo, aż będzie gotowy.

Świetnym dodatkiem do tych kotletów są ziemniaki, najlepiej w formie puree, a także świeże lub kiszone ogórki.

Mięso z kurczaka można zastąpić wołowym albo wieprzowym, ale wtedy koniecznie należy dodatkowo piec kotlety w piekarniku przez ok. kwadrans w 180 stopniach.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!