Są tak pyszne, że lepiej zrób podwójną porcję – Pyszne kotleciki z piekarnika.
365
Dziś powiem Wam o niezwykłym przepisie na kotlety, które nie muszą być smażone na patelni. Upieczemy je w piekarniku! Przygotowane w ten sposób są bardzo soczyste, przepyszne i zdrowsze niż te tradycyjnie smażone.
Składniki:
5 kromek białego chleba
3 cebule
natka pietruszki do smaku
1 kg mielonego mięsa
3 jajka
3 łyżki musztardy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj mięso mielone. Aby to zrobić, namocz kromki chleba w mleku, a następnie odciśnij z nich nadmiar płynu. Następnie bardzo drobno posiekaj cebulę. Ubij jajka, dodaj drobno posiekane zioła i musztardę. Posól, popieprz i dokładnie wymieszaj mielone mięso rękami.
Następnie z mielonego mięsa uformuj małe kotleciki i ułóż je na blasze do pieczenia pokrytej wcześniej pergaminem. Jeśli nie ma papieru, możesz ją po prostu nasmarować olejem roślinnym.
Następnie włóż blachę do rozgrzanego piekarnika do 200-220 stopni i piecz przez około 30 minut (czas zależy od piekarnika). Smacznego!