Greckie kotleciki mięsne – Dawno nie robiłam tak dobrych. Rodzina nie chce odejść od stołu.

Danie greckie: mięsne kotlety z kaszą gryczaną

Szukasz pomysłu na prosty, domowy, a przede wszystkim smaczny obiad? Świetnie trafiłeś!

Dzisiaj zapraszam na przepyszne kotleciki z kaszą, które zaskoczą Cię nie tylko swoim smakiem, ale i łatwością przygotowania. Oczywiście są składniki, które możesz zamienić wedle swoich upodobań, jak na przykład sos. Mój ulubiony to jednak pomidorowy i z takim też dzisiaj przedstawię Wam przepis. Zapraszam!

Na początek SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 200 g sosu pomidorowego (może być domowy lub ze słoika)
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • mąka
  • olej (do smażenia)

Zaczynamy PRZYGOTOWANIE:

Jednym z głównych składników jest oczywiście gryka, którą zajmujemy się na początku. Najpierw należy ją starannie i dokładnie umyć. Umytą natomiast wrzucamy do wrzącej i wcześniej osolonej wody. Gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostudzenia, w tym czasie zabieramy się za mięso.

Moim sposobem na dobrze pokrojoną (do mięsa dodajemy jedną), a właściwie zmieloną cebulę, jest przeciśnięcie jej przez maszynkę do mięsa (oszczędzamy swoje oczy, bo nie powoduje to łzawienia tak jak przy tradycyjnym krojeniu nożem), ale jeśli nie macie, bądź nie chcecie dodatkowo brudzić maszynki, można ją zwyczajnie, drobno pokroić ręcznie.

Kiedy uporaliśmy się z cebulą, łączymy ją dokładnie z mięsem, dodajemy jajka, sól i pieprz (jeśli lubicie jakikolwiek inne przyprawy, to to też czas na ich dodanie). Wszystko mieszamy.

Podczas pracy z mięsem, nasz gryka powinna zdążyć się ostudzić, więc stopniowo dodajemy ją do mięsa delikatnie mieszając. Kiedy masa już jest gotowa, można zacząć formować – odpowiedniej wielkości dla siebie – kotleciki. Obtaczamy je w mące i zabieramy się za smażenie.

Rozgrzewamy patelnię z olejem (ja stosuję roślinny, bo ten sprawdza się u mnie najlepiej). Kotlety smażymy na złoty kolor z obu stron. A kolejny krok to sos!

Bierzemy drugą cebulę, oczywiście myjemy i obieramy. Kroimy na półpierścienie i podsmażamy na oddzielnej patelni, również na oleju. Kiedy uznamy, że cebula jest gotowa, wlewamy na patelnie sos pomidorowy i chwilę podgrzewamy.

Delikatnie dodajemy do sosu kotleciki, przykrywamy i dusimy około 25 minut na średnim ogniu. Po upływie tego czasu danie jest GOTOWE! Prawda, że proste? Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!