Do przygotowania tych kotletów nadaje się zarówno gotowe mięso mielone z mięsa drobiowego, jak i zrobione w domu z piersi lub udek z kurczaka. Jako nadzienie idealną opcją będzie jajeczno-serowe, ulubione moich dzieci. To danie nieco przypomina zrazy. Ale w przeciwieństwie do nich okazuje się jeszcze delikatniejsze.
Przepis wcale nie jest skomplikowany. Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, a przekonasz się jak pyszne i aromatyczne danie wyląduje na Twoim stole!
Umyj i osusz mięso z kurczaka. Następnie zmiel je w maszynce do mięsa. Posól, pieprz i dobrze wymieszaj. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na oleju roślinnym. Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, drobno posiekaj i wymieszaj ze smażoną cebulą. Dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj.
Rozłóż folię spożywczą na płycie kuchennej i połóż na niej część mięsa mielonego. Rozłóż równomiernie, tworząc prostokąt (zobacz dokładnie na filmiku).
Posyp mięso startym serem i drobno posiekanymi ziołami. Ułóż posiekane jajka oraz cebulę i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. Delikatnie unosząc końce folii spożywczej, zwiń je w rolkę i uformuj kotlecik. W ten sam sposób przygotuj resztę składników.
Smaż kotleciki na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor i przełóż na blachę do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 15 minut.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.