Kotleciki z indyka w cieście jogurtowym. Dawno nie robiłam tak dobrych kotlecików. Przepis.

Kotleciki z indyka w cieście jogurtowym – sposób przygotowania

Jako alternatywę dla klasycznego kotleta w potrójnej panierce możesz przygotować plastry indyka w pikantnej panierce. Pasuje do nich każda ziemniaczana przystawka.

Składniki

  • pierś z indyka – 750 gr
  • biały jogurt – 4 łyżki
  • żółtko – 3 szt
  • czosnek – 1 ząbek
  • zwykła mąka – 6 łyżek
  • olej – 4 łyżki + do smażenia
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • mielona słodka papryka – do smaku

Przygotowanie

Pierś z kurczaka kroimy w plastry i rozbijamy. W misce wymieszaj jogurt biały, żółtka, mąkę, sól, pieprz, słodką paprykę do smaku, ząbek czosnku i 4 łyżki oleju. Wymieszać jednolite ciasto.

Podgrzej olej na patelni. Plastry mięsa maczać w cieście ze wszystkich stron, a następnie smażyć na złoty kolor z obu stron. Pozwól, aby gotowe kotlety odsączyły się na kuchennych ręcznikach papierowych, a następnie podawaj z wybranym dodatkiem.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!