Soczyste i smaczne plastry z cukinii w cieście. Zaskoczę Cie tym przepisem, panierka smakuje obłędnie

Mam do zaproponowania świetny pomysł na prosty rodzinny obiadek lub wczesną kolację – kotleciki z cukinii lub jak kto woli z kabaczka.

Oprócz dobrych chęci przygotowujemy:

  • około 500 g cukinii (kabaczka),
  • 2 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • pół łyżeczki soli,
  • bułkę tartą (około 100 g),
  • mąkę pszenną (3 łyżki),
  • mielony pieprz czarny,
  • 2 łyżki oleju najlepiej słonecznikowego,
  • masło (20 g).

Przygotowanie:

Pracę zaczynamy od porządnego umycia cukinii, następnie kroimy ją wzdłuż na plastry o grubości od 0,5 do 1 cm, lekko rozbijamy (jak kotlety) po obu stronach, przyprawiamy do smaku pieprzem i obtaczamy w mące.

Jajka ubijamy z mlekiem i dodajemy sól – zanurzamy w nich nasze plastry cukinii i obtaczamy w bułce tartej. Tak panierowaną cukinię.

Należy odłożyć na tacę lub talerz i schłodzić w lodówce przez około 10 minut (dlaczego? … podczas smażenia nie będzie nam odpadała panierka z cukinii). Przystępujemy do smażenia, rozgrzewamy na patelni olej i masło, a następnie smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.

Kotlety możemy podawać np. oprószone cukrem lub solą, polane śmietaną lub sosem śmietanowo-czosnkowym. Każdy może sam zdecydować z jakimi dodatkami kotlety zasmakują mu najbardziej.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!