Bardzo smaczne, proste w wykonaniu i szybkie – danie rodem z greckich wysp. Zainspiruj się w kuchennej propozycji i stwórz danie, którym zaskoczysz wszystkich.
4 307
Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy dopóki nie zmięknie, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Przeciśniętą przez maszynkę do mielenia mięsa cebulę mieszamy z mielonym mięsem, po czym dokładamy jaja oraz przyprawy oraz przestudzoną kaszę i wszystko starannie mieszamy.
Z otrzymanej masy tworzymy małe kotleciki, które obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju, aż lekko się zarumienią na złoty kolor. W następnym kroku nalewamy na drugą patelnię niewielką ilość oleju i smażymy kolejną cebulę, pokrojoną w talarki. Podduszoną cebulę zalewamy sosem pomidorowym.
Kiedy sos lekko się podgrzeje dodajemy wcześniej przygotowane kotleciki i wszystko razem dusimy pod pokrywką na średnim ogniu. Po około 20-25 minutach danie jest gotowe. Możemy podać je z ziemniakami lub ryżem oraz surówką.
Tak przyrządzona potrawa zasmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom.