Wiele osób traktuje ją jak zwykły chwast, ale zielarze doskonale zdają sobie sprawę z jej wyjątkowych właściwości.
Chodzi o babkę lancetowatą, którą można spotkać na każdej łące. Ta pospolita roślina pomaga w zmaganiu się z wieloma problemami zdrowotnymi. Można wykonać z niej leczniczy opatrunek, który złagodzi bóle kolan, szyi lub pleców. Nadaje się również do sporządzenia herbaty, syropu lub maści. Jej potęgę znały już nasze babcie. Jeśli i Ty chcesz się przekonać o jej mocy, postępuj zgodnie z podaną poniżej instrukcją.
Liście babki lancetowatej najlepiej zbierać w czystym miejscu oddalonym od dróg i przemysłu. Rozpoznasz je po charakterystycznym kształcie i nerwach występujących na liściach. Jeśli chcesz wykorzystać je jako kompres na bolące kolana lub szyję, zaraz po zebraniu umieść w szklance z wodą, aby nie zaschły.
Dzięki zanurzeniu w wodzie liście dodatkowo zmiękną. Po wyjęciu babki lancetowatej ze szklanki przyłóż ją na obolałe miejsce. Później zabezpiecz opatrunek szalikiem i pozostaw na całą noc. Rano po zdjęciu okładu na pewno poczujesz ulgę.
Właściwości babki lancetowatej:
- Działa silnie antyseptycznie
- Wspomaga odporność
- Leczy kaszel, gdyż zapewnia dobre odkrztuszanie śluzu
- Wspomaga leczenie przeziębienia lub grypy
- Łagodzi objawy astmy i alergii
- Leczy żylaki
- Wspomaga zdrowie układu oddechowego
- Działa detoksykacyjnie
- Regeneruje komórki
- Wspomaga trawienie
- Eliminuje skurcze, bóle brzucha
- Poprawia gojenie się ran, niezależnie od ich wielkości i ciężkości.
- Leczy chorób skóry
- Zapewnia jędrną tkankę kostną
- Działa moczopędnie
- Oczyszcza również drogi moczowe
- Odprowadza nadmiar wody z organizmu
- Wspomaga pracę wątroby i nerek
- Jest zalecana w profilaktyce osteoporozy
Herbata albańska – wspomaga leczenie kaszlu, astmy oraz chorób oskrzeli i płuc
Do jej wykonania potrzebne są 2 łyżeczki suszonej babki lancetowatej oraz pół litra wody. Liście zalej wrzątkiem i zaparzaj w garnku ok.15-20 min. Po tym czasie odcedź wywar. W razie problemów zdrowotnych pij 2 filiżanki herbaty dziennie.
Wyjątkowa maść z babki lancetowatej
Składniki:
- 200-300 g wosku pszczelego
- 500 g smalcu
- młode liście babki lancetowatej (potrzeba tyle liści, aby zostały całkowicie pokryte roztopionym tłuszczem)
Wykonanie:
Najpierw roztop smalec i posiekaj liście babki. Później dodaj je do tłuszczu. Gdy temperatura mieszanki spadnie do 60°C, przenieś ja do piekarnika i pozostaw tam na 4 godziny, aby się zaparzyła. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ją na całą noc w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia dodaj do mieszanki wosk pszczeli i jeszcze raz przetop całość. Po ostygnięciu wlej maść do kubków. Przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu. Używaj jej do nacierania bolących stawów, kości i pielęgnacji skóry. Tak przygotowany specyfik powinien wystarczyć na cały rok.
Środek dezynfekujący z babki lancetowatej
Ten przepis znały już nasze babcie i stosowały go do dezynfekcji lub jako płukankę przy zapaleniu gardła, dziąseł i zębów. Może on zastąpić środki dezynfekujące, które są dostępne aptece. Sporządzenie tego specyfiku jest bardzo proste. Wystarczy namoczyć liście babki w spirytusie. Następnie dodaj do otrzymanego roztworu wodę destylowaną i stosuj jako balsam.
Leczniczy balsam
Ten środek można stosować do leczenia zadrapań, trudno gojących się ran, stanów zapalnych skóry oraz oparzeń. Dodatkowo zmniejsza świąd i obrzęk po ukąszeniach owadów. Natomiast do zwalczania trądziku sprawdzi się balsam wykonany z nalewki z babki lancetowatej rozcieńczonej przegotowaną wodą.
Syrop na kaszel z babki lancetowatej
Zbierz liście babki lancetowatej. Następnie oczyść je z zanieczyszczeń. Przygotuj szklany słoik. Układaj w nim liście warstwowo. Każdą kolejną warstwę przesypuj cukrem, aż naczynie całkowicie się wypełni. Dociśnij liście do krawędzi i zamknij słoik. Włóż go do torebki, plastikowego worka lub innego materiału, który go zabezpieczy.
Tak przygotowany słoik zakop w ogrodzie na 8 tygodni w zacienionym miejscu. Najważniejsze jest to, aby nie było tam gorąco, ponieważ liście mogą sfermentować, a wtedy całość będzie nadawała się do wyrzucenia. Zaznacz miejsce zakopania słoika. Możesz go także umieścić w zimnej piwnicy.
Po upływie tego czasu odkop słoik, zawartość przecedź przez sito. Powinieneś uzyskać brązowo-czarny płyn. Gotowy syrop przechowuj w lodówce i używaj w razie konieczności. Powinien być przydatny do spożycia przez około rok.
Syrop w smaku przypomina apteczne specyfiki. Dla poprawy smaku można dodać do niego miętę. Syrop w szybki sposób pomaga rozprawić się z kaszlem i zapaleniem oskrzeli.
Dawkowanie:
- Dorośli: łyżka stołowa 3 razy dziennie
- Dzieci: łyżeczka 3 razy dziennie