Odkryj sekret każdej gospodyni – przepis na gotowane nadziewane knedle, który musisz znać.

Wyjątkowość tych nadziewanych knedli wynika z kilku aspektów. Ich krótki czas wyrastania to jedna strona medalu, druga zaś to fakt, że przed upieczeniem są one gotowane w wodzie. Dzięki temu zabiegowi nabierają one niezwykle interesującej, smakowitej konsystencji i cudownie chrupiącej skórki po wypieczeniu.

Składniki:

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 300 gr zwykłej mąki
  • jedna trzecia łyżki soli
  • 40 gr masła
  • gotowane mleko skondensowane lub inne nadzienie według upodobań
  • 2 litry wody
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

Instrukcje przygotowania:

Rozpocznij od rozpuszczenia łyżeczki drożdży instant i takiej samej ilości cukru w ciepłym mleku w misce. Mieszaj trzepaczką, a potem przesiej 300 gramów mąki. Wmieszaj jedną trzecią łyżeczki soli i na koniec dodaj kostkę miękkiego masła, zagnieć elastyczne, nieklejące się ciasto. Pozostaw je w przykrytej misce na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podziel na stolnicy na dwie części, formując stożki. Każdy stożek podziel na 6 kawałków, z których uformuj kulki. Rozwałkuj każdą kulkę na cienki okrągły placek, na środku którego umieść łyżeczkę nadzienia, dokładnie zamykając go. Powtórz tę procedurę z pozostałymi kawałkami ciasta.

W dużym garnku zagotuj 2 litry wody z 2-3 łyżeczkami sody oczyszczonej. Wrzuć przygotowane knedle i gotuj je po 30 sekund z każdej strony. Następnie wyjmij je łyżką cedzakową, odsącz i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, sklejeniem do dołu. Na każdym knedlu zrób trzy ukośne nacięcia nożem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut, aż się zarumienią.

Po upieczeniu posmaruj knedle roztopionym masłem, pozwól im ostygnąć i podawaj.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!