Uwielbiam kluski śląskie przygotowane z tego przepisu. Miękkie i puszyste. Smakują wyśmienicie
Kluski śląskie to potrawa szeroko w Polsce znana. Danie to cechuje unikalny smak. Kluski są napęczniałe i miękkie, a w ich prozaiczności tkwi cała moc. Wokół tej potrawy roi się od nieprawdziwych informacji.
Jedną z nich jest przeświadczenie, jakoby kluski śląskie pochodziły z Niemiec. Wcale tak nie jest, ponieważ to typowo polskie danie, powstałe, jak sama nazwa wskazuje – na Śląsku. Niektóre źródła mówią, że po raz pierwszy pojawiły się one w 1241 roku w Raciborzu.
Według listy produktów tradycyjnych publikowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi tę potrawę uznaje się za tradycyjną w województwie opolskim oraz województwie śląskim.
Dlaczego kluski śląskie posiadają niewielkie zagłębienie na środku?
Otóż jest ono po to, aby sos mógł zostać na klusce i po niej nie spływać. Istnieją także jeszcze dwa inne powody, dla których robi się wspomnianą wcześniej dziurkę. Pierwszym z nich jest przekonanie, że tak podane danie z sosem ma wygląd bardziej przyciągający wzrok, a drugim jest przeświadczenie, iż dzięki temu wydrążeniu kluski gotują się bardziej równomiernie.
Jak sporządzić perfekcyjne kluski śląskie?
Do wykonania tego zadania potrzebujemy:
- mąkę ziemniaczaną
- ziemniaki
- jajko
- sól
W pierwszej kolejności należy obrać i ugotować ziemniaki. Następnie należy je dokładnie utłuc. Tak przygotowane kartofle należy przełożyć na blat kuchenny i zacząć formować kulę. Dzielimy ją na cztery mniej więcej równe części, wydzielamy ćwiartkę, którą zabieramy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Mieszamy wszystko razem, aby uformować ciasto. Kolejnym krokiem jest dodanie do powstałej masy zabranej poprzednio ćwiartki ziemniaków, wbicie jajka i dosypanie soli. Ponownie łączymy ze sobą każdy produkt. Z tak przygotowanej mieszanki robimy kulki około 4 lub 5 centymetrowe.
Na środku każdej z nich formujemy zagłębienie. Po skończonym procesie formowania kształtu, kluski należy wrzucić do gotującej się, ówcześnie posolonej, wody. Podczas gotowania zaleca się mieszanie wody, aby zapobiec przyklejeniu się potrawy do garnka.