Przepis na klopsiki z kurczaka, które dzięki połączeniu z cukinią stają się zdrowsze i dużo bardziej miękkie.
26 194
Cukinia idealny kompan mięsa
O dobroczynnych funkcjach cukinii można by mówić wiele. Oprócz swojego bogactwa w witaminy ma szeroki wachlarz zastosowania kulinarnego. Smaczna jest bez akompaniamentu – usmażona lub upieczona, ale doda też niesamowitego charakteru (i zdrowia) potrawom mięsnym. Dziś przedstawiam przykład takiego dania – kotlety z kurczaka z cukinią.
Lista składników:
olej roślinny
1 cukinia
1 kg mięsa mielonego z kurczaka
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
koperek do smaku
sól do smaku
Etapy przygotowania:
W pierwszej kolejności przygotuj miskę z mięsem mielonym. Cukinię należy umyć a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dobrze jest odcisnąć z niej nadmiar wody i dopiero wymieszać z mięsem mielonym.
Kolejno poszatkuj koperek, dodaj go do miski. Wbij jajko i całość dobrze wymieszaj. W ostatniej kolejności dodaj przyprawy, sól oraz bułkę tartą i przemieszaj masę raz jeszcze.
Przygotowane do smażenia mięso z dodatkami warto odstawić na przynajmniej 15 minut i dopiero rozpocząć proces smażenia.
Na patelni rozgrzej olej, formuj kotlety i smaż obustronnie na złocisty kolor. Ostatnim etapem jest ułożenie kotletów w naczyniu żaroodpornym, w którym wcześniej została położona odrobina masła i pieczenie ich w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut.