Dawno nie zrobiłam tak pysznego obiadu. Ten przepis na klopsiki z ziemniakami musi znać każda gospodyni

Klopsiki z ziemniakami w sosie pomidorowym to doskonała opcja na rodzinny obiad lub kolację, dzięki temu przepisowi oszczędzisz dużo czasu na przygotowaniu sycącego dania, a produkty wykorzystane w daniu są tanie i łatwo dostępne.

Składniki na klopsy :

  • Mięso mielone – 400 g
  • Cebula – 1 sztuka posiekana
  • Czosnek – 2 ząbki przeciśnięte przez praskę
  • Jajko – 2 sztuki
  • Bułka – 1 sztuka (namoczona w zimnym mleku)
  • Mąka – 2 łyżki stołowe
  • ulubione przyprawy do smaku

Składniki na sos:

  • Śmietana – 2 łyżki
  • Keczup – 1 łyżka
  • Woda – 0,5 szklanki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pozostałe składniki:
  • Ziemniaki – 8 sztuk

Przygotowanie:

Przygotuj mięso mielone ze składników na klopsy, uformuj z niego klopsiki i obtocz w mące.

W wysmarowanej formie po środku ułóż ugotowane na półtwardo ziemniaki, a w koło klopsiki.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.

Wymieszaj śmietanę (2 łyżki stołowe), keczup (1 łyżka stołowa), wodę (0,5 szklanki), posól i popieprz.

Wlej sos do formy i pozostaw naczynie jeszcze w piekarniku na 20 minut. Przed podaniem posyp ziołami! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!