Poznaj sprawdzony przepis na pieczone kotlety z twarogiem, które na pewno Ci zasmakują: Masz już dość nudnych, standardowych kotletów.

Do miski włóż mięso mielone, jajka oraz twaróg. Przypraw solą i pieprzem wedle uznania. Dokładnie zmiksuj blenderem lub mikserem. Następnie do masy mięsno-twarogowej dodaj startą na tarce cebulę, zmiażdżony czosnek oraz namoczoną w wodzie bułkę. Wyrób masę rękoma do połączenia się składników.

Włącz i nastaw temperaturę piekarnika na 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie nasmaruj olejem. Z przygotowanej masy mięsno-twarogowej uformuj kotlety i ułóż obok siebie. Aby mięso nie kleiło się do rąk, zmocz je wcześniej wodą. Gotowe kotlety wstaw do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut.

W międzyczasie przygotuj sos do kotletów. W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i mieszaj energicznie do połączenia składników przez około 2 minuty. Kiedy mąka zacznie przybierać brązową barwę, wlej wrzącą wodę i dalej mieszaj. Następnie dodaj śmietanę i przyprawy: sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i gotowe.

Kiedy nie jesteś pewien, czy kotlety są w pełni upieczone, wyjmij jednego i przekrój na pół. W razie potrzeby piecz trochę dłużej. Gotowe kotlety wyjmij z piekarnika. Klopsiki podawaj z czym lubisz najbardziej, pasuje do nich zarówno ryż, kasza lub ziemniaki.

Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!