Tradycyjny przepis na kiszoną kapustę z jabłkami – Tak przygotowała je moja babcia. Obłędny smak

Kiszona kapusta to niskokaloryczna przekąska, która oprócz pysznego i intensywnego smaku zapewnia organizmowi mnóstwo witamin takich jak A, C, PP, E, B. Dodatkowo jest cennym źródłem błonnika, magnezu, wapnia, fosforu, siarki, chloru, sodu i potasu.

Te cechy powodować powinny coraz częstsze wykorzystywanie jej w naszych kuchniach. Jednym z kulinarnych pomysłów na kiszoną kapustę jest podanie jej z jabłkami na surowo – w formie sałatki do obiadu lub jako oddzielną przekąskę, którą przechowywać możemy przez długi czas w słoikach.

Na przygotowanie kapusty kiszonej z jabłkami potrzebować będziesz: 3 kg białej kapusty, 1 dużej marchewki, 2-3 jabłka oraz 3 łyżki soli.

Pierwszym krokiem jaki należy wykonać jest skrojenie opłukanej wcześniej kapusty oraz obranie jabłek. Owoce oraz marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dokładnie zmieszaj z poszatkowaną wcześniej kapustą, następnie dodaj sól. Ważne jest by kapusta podczas tej czynności puściła sok.

Umyte słoiki wyparz i wytrzyj do sucha, a następnie przełóż do nich przygotowaną kapustę. Postaraj się jak najbardziej ugniatać przygotowaną sałatkę – pamiętaj, by nie zapełniać nią całego słoika, ponieważ zwiększy ona swoją objętość.

Zalecana wysokość napełnienia to około 3/4 naczynia. Zakręć słoiki przykrywkami, jednak nie dokręcaj ich do końca, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni codziennie dociskając kapustę za pomocą drewnianego narzędzia.

Kapusta będzie gotowa do jedzenia już po 4 dniach, jednak jeśli zależy Ci na większej intensywności i kwaśności poczekaj trochę więcej.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!