Genialne przepisy na duszoną kapustę – z tych przepisów wychodzi zawsze przepysznie. Smak i aromat warzyw jest po prostu boski.

Niezależnie czy mowa kuchni polskiej, ukraińskiej, rosyjskiej czy bałkańskiej, duszona kapusta zajmuje w niej zaszczytne miejsce.

Oprócz wyśmienitego smaku potrawa ta ma szereg zdrowotnych właściwości, takich jak przeciwdziałanie anemii czy cholesterolowi, a także dostarcza organizmowi witamin B i A oraz magnezu, wapnia i potasu. Mówiąc krótko, duszona kapusta to doskonałe danie samodzielne lub dodatek do innych potraw.

Sprawdzi się równie dobrze w towarzystwie rozmaitych mięs, grzybów, ziemniaków czy cebuli. To także świetna alternatywa dla kuchni wegetariańskiej.

Zarówno przy wyborze białej, jak i czerwonej kapusty w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na liście. Te muszą być świeże, pozbawione zbrązowień oraz innych przebarwień. W przypadku białej kapusty zdrowa barwa to zieleń natomiast jasny fiolet to najbardziej pożądany odcień czerwonej kapusty. Warzywo powinno być też twarde, dzięki czemu unikniemy okazów, które leżą w sklepie zbyt długo.

Czerwona kapusta posiada bardzo przyjemny smak, który nie potrzebuje wielu dodatków.

Wystarczy ją pokroić na paski, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i dusić wraz z kilkoma łyżkami octu. Jeżeli obawiamy się przywierania do garnka, na dno możemy dodać odrobinę oliwy lub oleju.

Długość duszenia zależy od wieku kapusty, młode okazy gotowe są już po kwadranse, natomiast w przypadku wyrośniętych sztuk musimy je trzymać na gazie około czterdziestu minut – w przypadku dłuższego duszenia musimy sprawdzać, czy z garnka nie wyparowało zbyt dużo wody.

Jako że kapusta doskonale komponuje się z pomidorami, możemy podawać ją wymieszaną z pastą pomidorową oraz ziołami. Kolejnym polem do eksperymentów jest rodzaj stosowanego octu.

Biała kapusta świetnie łączy się ze smakiem innych warzyw, dlatego w pierwszej kolejności siekamy cebulę oraz marchew, które przez pięć minut smażymy na gorącym oleju, aż ich barwa przejdzie w złoty odcień. Następnie kroimy kapustę i dodajemy ją na patelnię.

Po pięciu minutach dolewany nieco wody, a także pokrojone pomidory lub sos pomidorowy. Mieszając od czasu do czasu, dusimy całość, aż do osiągnięcia przez kapustę odpowiedniej miękkości.

Te dwa proste przepisy pozwolą szybko przekonać się o zaletach duszonej kapusty. Smacznego.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!