Przepięknie prezentujący się i elegancki deser z bogatą paletą smakową na pewno przypadnie Ci do gustu. Wielowarstwowe ciasto „Wiśniowa fantazja” natychmiast zachwyci każdego swoim wyjątkowym wyglądem, a gdy tylko go spróbujesz pokochasz jego smak!
Delikatne ciasto, najdelikatniejszy krem z żółtkami, który smakuje jak nadzienie ze znanego wszystkim „Ptasiego mleczka” i pyszna wiśniowa galaretka – będziesz bezwarunkowo zachwycona tym smakiem!
Do przygotowania ciasta najlepsza będzie forma o średnicy 22 cm Zamiast maku możesz dodać do ciasta posiekane orzechy lub rodzynki. W przypadku warstwy owocowej zamiast wiśni równie dobrze nadadzą się np. mrożone jagody.
Składniki
- Wiśnie – 400 g
- Woda – 200 ml
- Cukier – 280 g
- Żelatyna – 10 g
- Jajka – 5 sztuk
- Żółtka – 3 sztuki
- Wanilina – do smaku
- Masło – 300 g
- Mleko – 100 ml
- Mąka pszenna – 230 g
- Sól – 1 szczypta
- Kwaśna śmietana – 1 szklanka
- Mak – 150 g
- Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- Cukier puder – 100 g
- Twarożek – 100 g
- Jagody – według uznania
- Rozmaryn – według uznania
- Cynamon – do smaku
- Barwnik spożywczy – według uznania
Przygotowanie
-
- Ciasto. Ubij 2 jajka ze szczyptą soli i 160 g cukru. Dodaj śmietanę, mak i 200 g mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż masa będzie gładka. Wlej mieszaninę do wyłożonej pergaminem formy. Ciasto piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Delikatnie przekrój ostudzony biszkopt na 2 ciasta.
-
- Krem. Umieść 3 jajka z 3 żółtkami na patelni z nieprzywierającą powłoką. Dodaj wanilinę, 3 łyżki mąki, wlej mleko, mieszaj do uzyskania gładkości. Postaw patelnie na małym ogniu, ciągle gotuj i mieszaj przez 10 minut, aby masa zgęstniała. Ubij ostudzoną śmietanę z 200 g miękkiego masła.
- Warstwa galaretki wiśniowej. W rondelku umieść rozmrożone wiśnie wraz z sokiem, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i 3-4 łyżki stołowe cukru. Wymieszaj, zagotuj, zdejmij z ognia. Wymieszaj żelatynę w małej ilości wody, podgrzej w kuchence mikrofalowej aby się rozpuściła. Żelatynę wlej do rondla z wiśniami, wymieszaj, ostudź.
-
- Krem twarogowy. Ubij 100 g miękkiego masła z cukrem pudrem. Dodaj szczyptę wanilii i twaróg. Ubij ponownie.
- Składanie ciasta. Ułóż pierwsze ciasto na spodzie formy, rozprowadź na nim cały krem z żółtkami, wylej na wierzch masę z galaretki wiśniowej, przykryj drugim ciastem. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Wyjmij ciasto z formy, przykryj kremem maślano – twarogowym. Udekoruj według gustu np. jak pokazano na filmie.
Smacznego!