Uprawiam boczniaki w domu – mam dla Was prostą instrukcję. Już nie kupuję w sklepie

Jak uprawiać boczniaki w domu?

Dużo się słyszy o zaletach jedzenia warzyw i owoców, stąd każdy wie o ich dobroczynnym działaniu na nasz organizm. Z niezrozumiałych jednak powodów nie wspomina się w tym zestawieniu o grzybach, a konkretnie boczniakach.

Grzyby te są bogate w składniki mineralne takie jak: potas, żelazo, cynk, fosfor oraz białko i węglowodany. Jedzone regularnie poprawiają perystaltykę jelit, podnoszą odporność oraz oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich.

Wystarczy jeść jednego boczniaka dziennie przez okres dwóch miesięcy, aby obniżyć cholesterol o 33%!

Uprawa boczniaków jest wyjątkowo łatwa. Nie musisz być ekspertem, żeby je wyhodować. Jedyne czego wymagają to odpowiednio użyta technologia, zgodna z zasadami bezpieczeństwa.

Aby rozpocząć przygodę z grzybami potrzebne będą: gleba oraz grzybnia.

Podłoże

Do wykonania podłoża najlepiej użyć naturalnych składników typu: słoma jęczmienna, kolby kukurydzy, łuski nasion (gryka lub słonecznik), gdyż bardzo ciężko wyhodować grzyby na podłożu z trocin.

Optymalną ilość, czyli około 8-10 kg zmiażdżonych produktów należy umieścić pod gorącą parą. Następny krok to zalać gorącą wodą i gotować przez godzinę. Na koniec wszystko sprasować i wystudzić do temperatury 25 stopni.

Grzybnia i sadzenie grzybów

Do pierwszego sadzenia będzie potrzebny około 1 kg grzybni, z którego można uzyskać nawet 5 kg boczniaków. Można ją kupić w przedsiębiorstwach prowadzących uprawę w hurtowych ilościach.

1. Zanim umieścisz grzybnię w podłożu, zdezynfekuj obszar, na którym będziesz prowadził działania. Gdy już wszystkie powierzchnie oczyściłeś, wymieszaj grzybnię z glebą w proporcji 0,5 cm grzybni na każde 5 cm ziemi.

2. Po wymieszaniu wrzuć wszystko do plastikowego worka o pojemności 10-15 kg (możesz użyć też 2 worków po 5 kg). Natnij worki z każdej strony na około 0,5 – 1cm długości za pomocą zdezynfekowanego noża.

3. Tak przygotowaną torbę zawiąż i umieść w pionie, najlepiej zawieś na haku pod sufitem, aby tlen wydobywał się ze wszystkich stron. Najlepsze efekty osiągniesz, gdy w pomieszczeniu będzie maksymalnie 22 stopni.

4. Okres rozrostu trwa 10-15 dni. Zanim pojawią się grzyby koniecznie spryskaj worki wodą. Nie przesadzaj z wietrzeniem, gdyż grzyby najlepiej rosną w środowisku ze stałymi parametrami wilgotności oraz dwutlenku węgla.

5. Gdy pojawią się pierwsze owoce przestrzegaj 4 warunków: nawadniaj, nawet 2 razy dziennie, przewietrzaj pomieszczenie około 4 razy dziennie, utrzymuj temperaturę na poziomie 10 stopni i zadbaj o dostęp do światła przez 8 godzin.

6. Po upływie kolejnych 14 dni pojawi się następny wysyp grzybów. Łączna ich ilość to 4, ale to dwa pierwsze dają 3/4 zbiorów. Kiedy podłoże przestanie wydawać owoce, należy je wymienić.

Pomieszczenie do uprawy boczniaków

1. Najlepszym miejscem do hodowania boczniaków są szklarnie lub piwnice z dobrym oświetleniem. Ze względu na wydzielanie przez grzyby alergenów wywołujących problemy z układem oddechowym, nie zaleca się ich uprawy w mieszkaniu.

Co więcej do ich produkcji potrzeba wyższego poziomu wilgotności, a to może prowadzić do rozwoju pleśni. Przebywanie w pomieszczeniu, w którym „pracuje” grzybnia powinno być ograniczone do 2 godzin. Dobrze jest używać maski oddechowej lub czegoś do zakrycia ust i nosa.

Pamiętaj o grzybach! Zbieraj je w terminie, aby nie zgniły.

Dzięki tej prostej technice możesz się cieszyć boczniakami z ekologicznego i sprawdzonego źródła! Jeśli podobał Ci się ten artykuł, podziel się nim ze znajomymi!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!