Jak szybko lepić pierogi – oto babciny trik. Instrukcja krok po kroku

Pierogi to duma polskiej kuchni. Zajadają się nimi nie tylko Polacy. Wielu obcokrajowców zna słowo „pierogi”. Nie bez powodu.

Nie dość, że są one smaczne, to można je sporządzić w wielu wersjach. Prócz pierogów ruskich, z mięsem, czy z kapustą w naszych domach goszczą pierogi na słodko z twarogiem lub owocami oraz w wersji wegetariańskiej na słono np. ze szpinakiem.

Pierogi można kupić w większości naszych sklepów. Jednak każdy wie, że najlepiej smakują pierogi zrobione własnoręcznie.

Mimo wszystko wiele osób decyduje się na pierogi kupne. Głównie z braku czasu. Tymczasem za pomocą kilku małych wskazówek można w mgnieniu oka opanować sztukę lepienia smacznych, domowych pierogów.

Jak lepić pierogi w zaskakującym tempie

Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Posyp mąką. 5-6 cm od brzegu ciasta ułóż na cieście w jednym rzędzie kulki z farszu.

Następnie przełóż je brzegiem ciasta. Dociśnij palcami ciasto pomiędzy farszem, formując pierogi. Przy użyciu szklanki z cienkim brzegiem wytnij pierogi.

Brzegi pierogów dla pewności możesz docisnąć palcami lub np. widelcem, tworząc niesamowity wzorek.

Jest to sprawdzony sposób na lepienie pierogów. Dzięki niemu ulepisz pierogi w mgnieniu oka. Metodę tą można oczywiście stosować przy klejeniu uszek.

W tym celu kulki z nadzienia powinny być znacznie mniejsze, a do wycinania pierogów używamy np. filiżanki.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!