Mogą go spożywać osoby chore na celiakie, gdyż ryż jest wolny od glutenu. Nadaje się jako danie samo w sobie, lub jako dodatek do warzyw, mięs i ryb. Istnieje prosty sposób, na ugotowanie idealnego ryżu. Wypróbuj już dziś.
Kluczem smacznego ryżu jest wypłukanie z niego skrobi. Gdy zalejemy ryż zimną wodą w wodzie wytrąci się biały osad. To skrobia, której chcemy się pozbyć. Płucz ryż kilka razy, aż woda będzie przejrzysta i czysta.
Następnie zalej ryż wodą i odstaw pod przykryciem na kilka godzin. Za przygotowywanie ryżu najlepiej wziąć się 3-4 godziny przed planowanym posiłkiem.
Na każdą szklankę ryżu wlej do garnka dwie szklanki wody. Do przygotowanie ryżu najlepiej sprawdzi się garnek z grubym dnem, dzięki temu ryż nie będzie przywierał do dna naczynia. Wcześniej namoczony ryż należy gotować przez 3 minuty na dużym ogniu.
Do wrzącego ryżu wsypujemy sól i łyżkę masła, dobrze mieszamy. Dodatek masła sprawia, że jest on bardziej aksamitny.