Po 50-tce w końcu schudłam, pozbyłam się opuchlizny i od kilku lat nie choruję: Oto przepis na zdrowie.

Wywar, który przygotujemy z czosnku i liści laurowych będzie pomocny, gdy zdarzają się nam problemy trawienne, chcemy poprawić naszą odporność, pozbyć się zbędnych kilogramów lub borykamy się z bólami mięśniowymi.

Napój czosnkowy z dodatkiem liści laurowych docenią wszyscy, dla których ważne są naturalne, a zarazem efektywne i bezpieczne składniki. Zgodnie z zasadą, że lepiej zapobiegać, niż leczyć, warto wykorzystać walory tych roślin. Możemy w ten sposób uniknąć nadwagi i problemów zdrowotnych z nią związanych lub wspomóc kurację w przypadku rozmaitych dolegliwości.

Dlaczego warto jeść czosnek?

Czosnek uchodzi powszechnie za naturalny antybiotyk i jest szczególnie istotny w medycynie naturalnej. Ze względu na zawartość allicyny, czyli związku chemicznego, który ma intensywne działanie bakteriobójcze oraz innych ważnych dla zdrowia składników, czosnek ma bardzo wiele walorów. Wsparcie odporności i pomoc w zwalczaniu przeziębienia, czy grypy, to tylko niektóre z jego zalet.

Kluczowy jest skład czosnku, czyli: aminokwasy, pierwiastki (jod, siarka, krzem, chrom, selen, żelazo) oraz witaminy (A, B, C, E). Stymulując organizm do zwalczenia infekcji i walki z chorobą, czosnek oddziałuje niezwykle pozytywnie na układ odpornościowy.

Ekologiczne lekarstwo

Mocne działanie przeciwwirusowe czosnek zawdzięcza wspomnianej już wcześniej allicynie. Alergie, bóle zębów, cukrzyca – czosnek jest w stanie uśmierzyć dolegliwości związane z tymi chorobami. To jednak nie wszystko, dodatkowo czosnek:

  • jest przyjacielem wszystkich, którzy chcą schudnąć,
  • korzystnie wpływa na zdrowie wątroby,
  • pomaga wzmocnić kości.

Właściwości i walory liści laurowych

Liść laurowy lub inaczej liść bobkowy jest to suszony liść krzewu wawrzyn szlachetny. W Starożytnej Grecji uważano tę roślinę za boską, chroniącą ludzi przed czarami, a także chorobami. Podstawowe cechy liści laurowych to:

  • łagodzenie problemów oddechowych,
  • zmniejszanie stanów zapalnych,
  • wzmocnienie pracy serca i układu krążenia,
  • pobudzenie układu trawiennego.

Herbata na bazie czosnku z dodatkiem liści laurowych

Decydując się na przygotowanie i spożywanie tego napoju, możemy spodziewać się korzyści takich jak:

  • uniknięcie grypy i przeziębień,
  • pomoc w leczeniu stanów zapalnych,
  • zdecydowanie lepsza odporność,
  • mniejsze bóle mięśniowe,
  • lepsze trawienie.

Przepis na wywar

SKŁADNIKI

  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml wody
  • 3 suszone liście laurowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozpoczynamy od zagotowania wody w garnku, dodajemy liście laurowe i gotujemy trzy minuty. Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanego lub zmiażdżonego czosnku. Teraz trzeba zdjąć garnek z kuchenki, przykryć pokrywką i kontynuować proces zaparzania do uzyskania oczekiwanej temperatury. Po odcedzeniu napoju, można go w zależności od preferencji posłodzić miodem i rozpocząć degustację.

Najlepsze efekty uzyskamy pijąc dwie filiżanki wywaru dziennie: jedną rano przed jedzeniem, a drugą wieczorem. Warto pamiętać, aby regularnie pić herbatę przez dwa tygodnie, następnie należy zrobić tygodniową przerwę i można powtórzyć cykl.

Uwaga – zachowaj umiar!

Nawet najlepsze lekarstwo może zaszkodzić, jeśli nie jest używane zgodnie z zaleceniami i we wskazanych dawkach. Liść laurowy stosowany w nadmiarze może spowodować biegunki, bóle głowy, skurcze brzucha, czy ospałość.

Na produkt ten muszą też uważać kobiety w ciąży, jako że może być dla nich szkodliwy. Każda osoba, która przyjmuje jakieś leki, powinna skonsultować ze swoim lekarzem, czy czosnek nie wejdzie z nimi w interakcję, zaburzając ich działanie. Czyli jak ze wszystkim w życiu, korzystajmy z dobrodziejstw herbaty z głową i umiarem.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!