Odczuwasz duży dyskomfort w jelitach, czy ogólny ból brzucha, głowy – Zażyj herbatę z cebulą. Przepis.

Cebulę znaleźć można prawdopodobnie w każdej kuchni.

Dodajemy ją do mięs, zup i sałatek, a często nawet prosto na kanapkę. Doskonale poprawia smak przyrządzanych potraw i wyostrza ich smak. Jest także bogatym źródłem witamin i minerałów. W tym życiodajnej witaminy C.

Mało kto jednak wie, że ze zwykłej cebuli przyrządzić można również leczniczą herbatkę. Jak to zrobić?

Prozdrowotne właściwości cebuli znane są nie od dziś. Nawet współcześnie w wielu domach w sezonie zimowym przyrządza się cebulowy syrop na kaszel i przeziębienie. Jednak cebula pomóc może także i na problemy trawienne.

Jeśli więc dokuczają Ci częste bóle brzucha, kolki, uczucie wzdęcia, czy też nadmierne gromadzenie gazów w układzie pokarmowym, ten przepis może być właśnie dla Ciebie! Wystarczy jedynie cebula oraz zwykła czarna herbata!

Jak przygotować herbatę cebulową?

Potrzebne składniki:

  • szklanka świeżo zaparzonej czarnej herbaty
  • średniej wielkości cebula

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój ją w grubsze talarki. Najlepiej tak, aby poszczególne krążki się nie rozpadły. Włóż cebulę do większego kubeczka lub miseczki i całość zalej gorącą herbatą. Odstaw pod przykryciem na około dziesięć minut. Pij zawsze, gdy poczujesz dyskomfort trawienny.

Co sprawia, że cebula jest taka zdrowa?

W niepozornej cebuli znajduje się flawonoid nazywany kwercetyną. Jest silnym przeciwutleniaczem i to właśnie dzięki niemu nasz organizm może stanąć do walki z wolnymi rodnikami. Działa też skutecznie przeciw objawom przeziębienia i kaszlu.

Herbatka z cytryny może też pomóc obniżyć ciśnienie krwi oraz działa na nasz układ nerwowy i redukuje objawy stresu. Jednak napar z cebuli najlepiej działa na nasz układ trawienny. A to ze względu na wysoką zawartość inuliny w tym warzywie.

To polisacharyd, który nie jest trawiony w naszym układzie pokarmowym i działa podobnie, jak błonnik.  Ułatwia więc trawienie i przesuwanie się pokarmu w jelitach. Regularne picie herbatki pozytywnie wpływa tym samym na zdrowie narządów uczestniczących w procesach trawienia, zapobiega niestrawności, wzdęciom i zaparciom.

Jak jeszcze wykorzystać można cebulę?

Syrop

Można go wykonać z dodatkiem cukru, bądź miodu. Wystarczy drobno posiekać cebulę i wymieszać z substancją słodzącą. Po kilku godzinach puści ona sok, który przyniesie ulgę w bólu gardła i przyspieszy zdrowienie.

Okłady lecznicze

Sprawdzą się dla tych osób, które nie lubią smaku cebulowego syropu. Wystarczy, że przyłożysz plasterki cebuli do posmarowanego tłuszczem gęsim gardła i całość zawiniesz bandażem. Taki okład zmniejszy ból gardła i ułatwi przełykanie.

Obniżanie wysokiej temperatury

To kolejny z niezawodnych trików naszych babć. Wystarczy przyłożyć plasterki cebuli do stóp, ubrać ciepłe skarpety i położyć się spać. Rano nie będzie już śladu po gorączce!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!