Moja rodzina wyrywała sobie przepis z rąk – Domowy gulasz z kurczaka w słoikach.
218
Każdy z nas czasami spotyka się z sytuacją, gdy konieczne jest przygotowanie szybkiego obiadu lub kolacji, nie mamy czasu albo energii na gotowanie dań mięsnych.
W takich sytuacjach na ratunek często przybywa mi gulasz z kurczaka, którego kilka słoików zawsze mam w swojej spiżarni. Smaczne, delikatne mięso z kurczaka będzie doskonałym elementem pysznego obiadu.
Składniki:
Kurczak – 2 kg np. udka
Pieprz w ziarnach według uznania
Sól – 20 g
Liść laurowy według uznania
Przygotowanie:
Myjemy kurczaka, usuwamy skórę, oddzielamy od kości, kroimy na kawałki. Do rondla dodajemy pieprz – ilość zależy od tego jak ostry gulasz chcemy uzyskać, sól i ewentualnie ulubione przyprawy do smaku i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Dokładnie myjemy słoiki i sterylizujemy. Na dnie każdego słoika układamy 2 liście laurowe i 10 ziaren pieprzu. Kolejno wkładamy mięso, ale nie zbyt ciasno. Przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do zimnego piekarnika i włączamy, aby nagrzał się do 150 stopni, pozostawiamy tak przygotowane słoiki na 4,5 godziny w piekarniku. Pozostawiamy na kolejne pół godziny, aby słoiki ostygły.
Następnie zakręcamy sterylnymi pokrywkami i odwracamy do góry dnem. Smacznego!