Nie musisz jechać do Hiszpanii, aby spróbować hiszpańskiej kuchni. Po prostu spróbuj zrobić coś pysznego w swoim domu. W tym celu przygotowałam dla Was niesamowicie fajny przepis na hiszpański gulasz z kurczakiem.
Jest to nie tylko smaczna i aromatyczna potrawa, ale także bardzo sycąca. Wysoka zawartość białka i witamin sprawia, że danie to jest doskonałe dla kobiet w ciąży, a także osób uprawiających sport i często zestresowanych.
Składniki
- Papryka – 1 sztuka
- Cebula – 2 sztuki
- Czosnek – 3 ząbki
- Kurczak (udka, podudzia, piersi według upodobania) – 1,2 kg
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Papryka – 2 łyżeczki
- Ryż – 200 g
- Wytrawne białe wino – 175 ml
- Pomidory z puszki – 425 g
- Bulion warzywny – 450 ml
- Liść laurowy – 1 sztuka
- Oliwki – 75 g
- Ulubione zioła – do smaku
- Czarny pieprz (mielony) – do smaku
- Sól – do smaku
Przygotowanie
Umyj paprykę, pokrój na ćwiartki, usuń nasiona. Cebulę obierz. Warzywa pokrój w kostkę około 1 x 1 centymetr. Posiekaj czosnek.
Kurczaka opłucz, wysusz. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni. Smaż kawałki kurczaka na złoty kolor. Następnie umieść je w osobnej misce. Dodaj trochę oleju na patelnię i smaż na niej cebulę, czosnek i paprykę przez około 3 minuty na średnim ogniu.
Następnie dodaj mieloną słodką paprykę i ryż. Smaż przez kilka sekund, szybko mieszając. Wlej białe wino i gotuj ryż na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Dodaj pomidory i liść laurowy do ryżu, zalej bulionem warzywnym i zagotuj.
Ułóż kawałki kurczaka na ryżu. Przykryj patelnię folią aluminiową lub pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 50 minut.
Do naczynia dodaj posiekane oliwki, zioła, sól i pieprz i wstaw jeszcze na 5 minut do wyłączonego już piekarnika.
Podoba Ci się przepis na tego pysznego kurczaka?