Ta groźna substancja jest powszechnie dodawana do różnego rodzaju żywności. Przeczytaj.

Niebywale groźna Biała toksyna którą jemy niemal każdego dnia

Większość ludzi uważa za najgroźniejsze toksyny, czyli substancje niebezpieczne dla zdrowia sól bądź cukier. Wbrew pozorom jest jedna substancja, którą jemy równie często i również jest ona koloru białego. Glutaminian sodu e621 jest obecnie przez nas jedzony praktycznie codziennie. Warto wiedzieć, że substancja ta może narobić niebezpiecznych spustoszeń w naszym organizmie.

Czym jest glutaminian sodu e621?

Glutaminian sodu e621 to bardzo popularny dodatek do produktów. Niestety dodatek ten jest praktycznie w każdym produkcie spożywczym. Nawet w restauracjach jest on dodawany do potraw na całym świecie. Dodatek ten oczywiście wzmacnia smak ale niestety oprócz tego jest jedną z najbardziej szkodliwych substancji dodawanych do pożywienia. Większość nas spożywa produkty nie wiedząc nawet, że zawierają one właśnie ten dodatek.

Jak wygląda glutaminian sodu e621?

Dodatek ten występuje w postaci białego, krystalicznego proszku. Wówczas substancja ta jest bardzo podobna zarówno kształtem, jak i kolorem do soli bądź do cukru. Warto jednak wiedzieć, że można go również znaleźć w postaci ciekłej.

Substancja ta powszechnie stosowana jest do wzmacniania smaku, a dodatkowo zwiększa apetyt i prowadzi do przejadania się. Spożywając ją każdego dnia każdy człowiek może zacząć mieć problemy z nadwagą.

W jakich produktach jest najwięcej glutaminianu sodu e621?

Dziś dodatek ten jest niemal w każdym produkcie spożywczym przede wszystkim można go znaleźć: kiełbasach, zupach, konserwach, dania gotowych, fast foodach, piwie i wielu, wielu innych produktach. Warto jednak wiedzieć, że dopuszczalna dzienna dawka dla dorosłych tego dodatku wynosi 1,5 g. Natomiast w przypadku dzieci mniej niż pół grama. Niestety na świecie rocznie wykorzystywane jest ponad 200 ton z tego groźnego dodatku.

Przedawkowanie e621:

Na szczęście istnieją objawy, które wskazują na przedawkowanie glutaminianu sodu e621, a są to między innymi:

  • migrena,
  • zaburzenia widzenia,
  • zawroty głowy,
  • ludności,
  • osłabienie,
  • ból w klatce piersiowej,
  • zaburzenia równowagi hormonalnej.

Jak działa glutaminian sodu e621?

Substancja ta wpływa na receptory, które znajdują się na języku i sprawia, że jedzenie jest o wiele smaczniejsze niż w rzeczywistości. To właśnie przez to dochodzi do uzależnienia się od żywności przetworzonej bądź nawet wysoce przetworzonej.

To właśnie dzięki tej substancji tak bardzo smakują nam np.: chipsy oraz słodycze, a także gotowe posiłki. Warto jednak wiedzieć, że stosowanie glutaminianu sodu e621 jest bardzo opłacalne. Przede wszystkim dla producentów żywności. Nie tylko obniża on koszty produkcji ale również zwiększa sprzedaż produktów.

Tak więc warto sprawdzać etykiety i dokładnie wiedzieć czy produkcie, który zamierzamy kupić jest dodatek glutaminian sodu e621 i w jakiej ilości.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!