Warto odejść od klasyki i spróbować czegoś nowego – Przygotuj pyszne mięso zawijane w liściach kapusty.

Z tym pysznym przepisem zapomnisz o klasycznych gołąbkach. Jeżeli chcę zaskoczyć wszystkich i zrobić pyszny obiad wystarczy, że zawinę mięso w liść kapusty. Każdy się zajada i prosi o dokładkę!

To danie to fantastyczna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Niezwykle aromatyczne i delikatne w smaku, idealnie sprawdzą się jako codzienny obiad jak i ten od święta. Wyborny smak podkreśla smak mięsa i dopełnia całe danie. Zaskocz swoich gości tym przepisem!

Czego będziesz potrzebować?

  • steki wieprzowe
  • kapusta pekińska
  • 4 pomidory
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • świeży koperek
  • 150 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Sposób przygotowania dania:

Cebulę pokrój w drobne pióra i podsmaż na oleju do miękkości. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w cieniutkie słupki. Podsmaż na tym samym oleju co cebulę, ale nie mieszaj ich razem.

Mięso zawiń dokładnie w folię spożywczą i za pomocą tłuczka uderzaj, żeby uzyskać dłuższe i cieńsze kawałki.

Mięso dokładnie popieprz i posól z dwóch stron. Porozdzielaj liście kapusty. Włóż je do dużej miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na 5 minut. Takie działanie spowoduje, że liście zmiękną i będą elastyczne.

Następnie wyjmij je i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Na każdy z liści kładź kawałek mięsa oraz odrobinę cebuli i marchewki. Zawijaj w rulon i układaj obok siebie w głębokim garnku.

Dodaj trochę gorącej wody i pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut. Przygotuj sos ze śmietany, koperku i mąki. Wlej go do garnka po upływie 30 minut.

Gotuj do zgęstnienia sosu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!