Gołąbki bez ryżu nadadzą nowe brzmienie Twojemu daniu: Czym zastąpić ryż w gołąbkach.

Jednym z bardzo smacznych i tradycyjnych dań są lubiane przez wiele osób gołąbki. Najczęściej przygotowywane na święta, ale cieszą się także popularnością na co dzień.

Aktualnie wiele osób szuka nietypowych rozwiązań także w kuchni. Tradycyjne gołąbki (z mięsem i ryżem) mogą znudzić się niejednej osobie. Dlatego stajemy na przeciw i pokazujemy jak inaczej można przygotować to danie (np. zamiast ryżu użyć czegoś innego, lub zrobić je z samym mięsem).

Poniżej przepis na pyszne gołąbki oraz propozycje zmiany podstawowych składników

W internecie czy książkach kucharskich można znaleźć mnóstwo przepisów na gotowanie gołąbków. Wcześniej wspominaliśmy o kapuście – co zrobić, aby była idealnie miękka. Jednak to cały środek decyduje o pyszności tego dania. Tradycyjnie gołąbki przygotowuje się w dość prosty sposób – mięso mielone i ryż zawinięte w liście kapusty.

Te banalne składniki tworzą niepowtarzalne danie, które chętnie zjadamy. Naszą alternatywą jest lekko zmodyfikowany farsz. Czyli zamiast ryżu możemy spokojnie dodać ziemniaków, a zamiast białej kapusty użyć liści kapusty pekińskiej. Gwarantujemy, że oprócz walorów smakowych potrawa będzie wyglądała jeszcze ładniej niż dotychczas.

Składniki:

  • 130g mięsa mielonego
  • 500g ziemniaków
  • 1,2kg kapusty
  • 270g boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • słodka papryka
  • natka pietruszki
  • olej roślinny

Przygotowanie:

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!