Warzywne gołąbki na zimę: Lepiej przygotuj więcej słoików. Zimą podziękujesz mi za ten przepis.

Warzywne gołąbki to doskonałe, pełne witamin danie, którym możesz się cieszyć nawet w zimowe dni. Zarówno liście kapusty, jak i marchewki nabierają dzięki marynacie jeszcze pyszniejszego smaku. Spróbuj przyrządzić te oryginalne i zdrowe danie już dziś!

Gołąbki z przepisem z marchwi

Składniki

  • Biała kapusta 1 sztuka
  • Marchewka 500 g
  • Czosnek 3 ząbki
  • Burak ćwikłowy 1 sztuka
  • Papryka 2 sztuki
  • Cebula 1 sztuka
  • Papryczka chilli 1 sztuka
  • Woda 1 litr
  • Cukier 5 łyżek
  • Liść laurowy 2 sztuki
  • Ziele angielskie do smaku
  • Sól 2 łyżki
  • Ocet 100 ml

Przygotowanie

Na początek przygotuj liście: umieść główkę kapusty w kuchence mikrofalowej na 10 minut przy niskiej mocy. Następnie oddziel liście i odetnij zbyt grube i twarde części.

jak gotować bułki warzywne

Przygotowanie nadzienia. Posiekaj wszystkie składniki: cebulę pokrój w małą kostkę lub półpierścienie, zetrzyj marchewki na średniej tarce, paprykę pokrój w paski, ostrą paprykę w plasterki.

Podsmaż cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, marchewkę i paprykę chili. Smaż, aż składniki będą miękkie, mieszając od czasu do czasu, zdejmij z ognia i ostudź.

przepis na kapustę warzywną

Owiń podsmażone warzywa w liście kapusty jak tradycyjne gołąbki i ułóż je w sterylizowanych słoikach, na środku (lub po bokach) ułóż pokrojone paski buraków. Przygotowanie marynaty. Do litra wody dodaj ziele angielskie, sól, cukier, liść laurowy i zagotuj. Następnie wyłącz ogień, dodaj ocet i wymieszaj.

Zalej gołąbki marynatą, sterylizuj przez 25 minut. Następnie owiń słoiki kocem i pozostaw do całkowitego ich ostygnięcia. Przechowuj swoje gołąbki w chłodnym, ciemnym miejscu!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!