Warzywne gołąbki na zimę: Lepiej przygotuj więcej słoików. Zimą podziękujesz mi za ten przepis.
236
Warzywne gołąbkito doskonałe, pełne witamin danie, którym możesz się cieszyć nawet w zimowe dni. Zarówno liście kapusty, jak i marchewki nabierają dzięki marynacie jeszcze pyszniejszego smaku. Spróbuj przyrządzić te oryginalne i zdrowe danie już dziś!
Składniki
Biała kapusta 1 sztuka
Marchewka 500 g
Czosnek 3 ząbki
Burak ćwikłowy 1 sztuka
Papryka 2 sztuki
Cebula 1 sztuka
Papryczka chilli 1 sztuka
Woda 1 litr
Cukier 5 łyżek
Liść laurowy 2 sztuki
Ziele angielskie do smaku
Sól 2 łyżki
Ocet 100 ml
Przygotowanie
Na początek przygotuj liście: umieść główkę kapusty w kuchence mikrofalowej na 10 minut przy niskiej mocy. Następnie oddziel liście i odetnij zbyt grube i twarde części.
Przygotowanie nadzienia. Posiekaj wszystkie składniki: cebulę pokrój w małą kostkę lub półpierścienie, zetrzyj marchewki na średniej tarce, paprykę pokrój w paski, ostrą paprykę w plasterki.
Podsmaż cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, marchewkę i paprykę chili. Smaż, aż składniki będą miękkie, mieszając od czasu do czasu, zdejmij z ognia i ostudź.
Owiń podsmażone warzywa w liście kapusty jak tradycyjne gołąbki i ułóż je w sterylizowanych słoikach, na środku (lub po bokach) ułóż pokrojone paski buraków. Przygotowanie marynaty. Do litra wody dodaj ziele angielskie, sól, cukier, liść laurowy i zagotuj. Następnie wyłącz ogień, dodaj ocet i wymieszaj.
Zalej gołąbki marynatą, sterylizuj przez 25 minut. Następnie owiń słoiki kocem i pozostaw do całkowitego ich ostygnięcia. Przechowuj swoje gołąbki w chłodnym, ciemnym miejscu!