Gołąbki pod pierzynką. Moje ukochane danie w nowej pysznej odsłonie.
16 628
Gołąbki to tradycyjny przysmak, którego receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie w prawie każdej rodzinie. Ale co, jeśli włączysz wyobraźnię i ugotujesz swoje ulubione danie w nowy sposób?
Przygotowaliśmy dla Ciebie bardzo interesujący przepis. Gołąbki pod pierzynką to wspaniałe danie, które możesz śmiało podawać nawet na świąteczny stół. Wygląda bardzo pięknie i apetycznie, a smak na długo pozostaje w pamięci!
Składniki
Biała kapusta 1 sztuka
Ryż 50 g
Mielona wieprzowina 150 g
Cebula 1 sztuka
Marchewka 1 sztuka
Olej słonecznikowy 2 łyżki
Woda 100 ml
Śmietana 18% 30 g
Twardy ser 100 g
Pomidor 2 sztuki
Czosnek 3-4 ząbki
Koperek 15 g
Natka pietruszki 15 g
Sól do smaku
Czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Włóż kapustę do mikrofalówki na 5–10 minut. Możesz też sparzyć liście w tradycyjny sposób w garnku z wodą, ale w ten sposób jest łatwiejszy i szybszy.
Opłucz ją zimną wodą i oddziel liście. Ryż ugotuj na półtwardo. Drobno posiekaj cebulę i marchewkę, podsmaż na patelni, zdejmij z ognia i ostudź. Ostudź ryż i wymieszaj z cebulą, marchewką i mielonym mięsem. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.
Zawiń farsz z mielonym mięsem w liście kapusty jak tradycyjne gołąbki i ułóż je w posmarowanej olejem roślinnym formie do pieczenia.