Już nie robię tradycyjnych, te są o wiele delikatniejsze i smaczniejsze. Nadziewane gołąbki z pekińskiej kapusty: Oto przepis

Doskonały przepis na gołąbki, różni się od klasycznego szybszym i prostszym sposobem przygotowania. Cała rodzina na pewno będzie zachwycona ich smakiem!

Potrzebujesz:

  • 12-14 liści kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 600 g mięsa mielonego
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • sól, mielony czarny pieprz, granulowany czosnek, czerwona mielona papryka do smaku
  • pietruszka
  • olej słonecznikowy
  • 450 ml wody
  • 50 ml wody + 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Liście kapusty zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut, aby zmiękłyCebulę umyj i drobno pokrój. Marchewki także umyj zetrzyj na tarce i podsmaż razem z cebulą na oleju roślinnym przez około 3-4 minuty. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.

W misce wymieszaj mięso mielone z ugotowanym ryżem i połową mieszanki marchewkowo-pomidorowej. Posól i popieprz, dodaj czosnek granulowany i mieloną czerwoną paprykę.

Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dobrze wymieszaj. Wyjmij liście kapusty z wody, osusz, Ułóż na ich środku przygotowane nadzienie. Zawiń i ułóż obok siebie na blaszce.

Resztę mieszanki marchwi i pomidorów polej wodą, a następnie dodaj wymieszaną wodę i mąkę, wymieszaj wszystko na gładką masę. Posól, popieprz, dodaj suszony czosnek i łyżkę śmietany. Gdy sos się zagotuje, gotuj jeszcze przez 1 minutę. Na koniec polej gołąbki gotowanym sosem.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180° C przez 60 minut. Gotowe.Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!